Προστατίτιδα - τύποι, συμπτώματα και θεραπεία

τι είναι η προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία που σχετίζεται με φλεγμονή του αδένα του προστάτη (προστάτη) στους άνδρες. Τις περισσότερες φορές αυτή η ασθένεια εμφανίζεται σε άνδρες άνω των 30 ετών. Αυτή η πάθηση προκαλεί πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, στο περίνεο ή στην περιοχή της πυέλου, συνοδεύεται από παραβίαση της φυσιολογικής διαδικασίας ούρησης και, σε σοβαρές μορφές, οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία και σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις με έναν σύντροφο.

Περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων μεταξύ των ζευγαριών που πάσχουν από υπογονιμότητα είναι ακριβώς οι αιτίες του ανδρικού παράγοντα που επηρεάζει την αδυναμία σύλληψης. Η ανδρική υπογονιμότητα είναι παραβίαση της ποιότητας των σπερματοζωαρίων και της ποσοτικής τους περιεκτικότητας στην εκσπερμάτιση.

πώς μοιάζει ένας φυσιολογικός προστάτης

Ο προστάτης αδένας (προστάτης) αναφέρεται στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Έχει σχήμα κάστανου, βρίσκεται μπροστά από το ορθό, κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα (ουρήθρα). Όταν ο αδένας του προστάτη φλεγμονή, συμπιέζει την ουρήθρα, γεγονός που οδηγεί περαιτέρω σε προβλήματα με την ούρηση. Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι να παράγει ένα μυστικό (υγρό) που είναι μέρος του σπέρματος και το αραιώνει, το οποίο εξασφαλίζει τη φυσιολογική κινητικότητα του σπέρματος.

Η προστατίτιδα είναι πολύ συχνή στο ιατρείο του ουρολόγου. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ή σταδιακά, να εμφανίζεται συνεχώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα (χρόνια προστατίτιδα). Η χρόνια μορφή αυτής της νόσου είναι πιο συχνή από την οξεία μορφή. Η χρόνια προστατίτιδα κατατάσσεται στην πέμπτη θέση ανάμεσα στις είκοσι κύριες ουρολογικές διαγνώσεις.

Δεδομένου ότι η προστατίτιδα αποτελεί ενεργό εστία μόλυνσης στο σώμα, απαιτεί υποχρεωτική θεραπεία, ακόμη και αν τα συμπτώματά της δεν σας ενοχλούν.

Λόγοι για την ανάπτυξη προστατίτιδας

Ο κατάλογος των αιτιών που προκαλούν φλεγμονή του προστάτη είναι πολύ διαφορετικός:

 • ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος (κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, πυελονεφρίτιδα).
 • σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (τριχομονίαση, γονόρροια).
 • λοιμώξεις που σχετίζονται με πνευμονία, γρίπη, αμυγδαλίτιδα, φουρουλίτιδα.
 • χρόνια δυσκοιλιότητα, αναγκάζοντας έναν άνδρα να καταπονείται τακτικά.
 • καθιστικός τρόπος ζωής και ακανόνιστη σεξουαλική ζωή, που οδηγούν σε στασιμότητα του μυστικού.
 • κατακράτηση ούρων - μια διογκωμένη κύστη αυξάνει την πίεση στον προστάτη.
 • συχνή υποθερμία (ή υπερθέρμανση).
 • τραυματισμοί στην περιοχή της πυέλου.
 • ορμονικές διαταραχές που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολύ συχνά, η εμφάνιση προστατίτιδας προκαλείται από πυογόνα μικρόβια: E. coli, στρεπτόκοκκοι και σταφυλόκοκκοι, μυκόπλασμα, μύκητες Candida, Trichomonas, βάκιλλος φυματίωσης. Πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα και καταστρέφουν τον προστατικό ιστό, που εκδηλώνεται με φλεγμονή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εμφάνιση προστατίτιδας προκαλεί λοίμωξη που διεισδύει στον προστάτη αδένα μέσω της ουρήθρας. Συμβαίνει ότι εισέρχεται στο σώμα μέσω του αίματος ή της λέμφου, περνά από την ουροδόχο κύστη ή το ορθό.

Σπουδαίος! Η μείωση της ανοσίας είναι πολύ επικίνδυνη για έναν ασθενή με χρόνια προστατίτιδα, καθώς ο αδένας του προστάτη φλεγμονώνεται γρήγορα με κόπωση, άγχος, έλλειψη ύπνου, υποσιτισμό και άλλους δυσμενείς παράγοντες.

Με τον καθιστικό τρόπο ζωής και την απουσία συνεχούς σεξουαλικής ζωής, η παροχή αίματος στα πυελικά όργανα επιδεινώνεται, γεγονός που οδηγεί σε λιμοκτονία οξυγόνου των ιστών του προστάτη και συμφόρηση. Ένα στάσιμο μυστικό είναι ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν φλεγμονή.

σύγκριση φυσιολογικού και πάσχοντος προστάτη

Τύποι και μορφές προστατίτιδας

Η προστατίτιδα, ανάλογα με την αιτία της νόσου, ταξινομείται σε τύπους και μορφές:

Ανά είδος διακρίνονται:

Βακτηριακή προστατίτιδα- Φλεγμονή που προκαλείται από μόλυνση. Η βακτηριακή προστατίτιδα εμφανίζεται τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους άνδρες.

συμφορητική προστατίτιδα- φλεγμονή που προκαλείται από στασιμότητα της έκκρισης. Αναπτύσσεται σε άνδρες με καθιστικό τρόπο ζωής που δεν έχουν τακτική σεξουαλική ζωή. Αυτή η μορφή μπορεί γρήγορα να συμπληρωθεί από μια μόλυνση και στη συνέχεια η στάσιμη διαδικασία περιπλέκεται από τη βακτηριακή μορφή.

Λογιστική προστατίτιδα- σχηματίζονται πέτρες στον προστάτη αδένα. Η χρόνια προστατίτιδα χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει αυτή την επιπλοκή. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει ηλικιωμένους άνδρες που δεν έχουν ακολουθήσει τη συμβουλή του ουρολόγου.

Ανάλογα με τη μορφή ροής διακρίνονται:

Οξεία μορφή προστατίτιδας- πρόκειται για φλεγμονή του αδένα του προστάτη που προκαλείται από μολυσματικό παράγοντα, που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση οιδήματος και πυώδους εστιών στους ιστούς. Το 30-58% των ανδρών αναπαραγωγικής ηλικίας (30-50 ετών) αντιμετωπίζει μια τέτοια διάγνωση.

Χρόνια μορφή προστατίτιδαςχαρακτηρίζεται από επίμονα ή επαναλαμβανόμενα ουρογεννητικά συμπτώματα που προκαλούνται από βακτηριακή λοίμωξη στον προστάτη αδένα. Η χρόνια μορφή καταλαμβάνει το 10% όλων των περιπτώσεων προστατίτιδας.

Συμπτώματα προστατίτιδας

Γενικόςσυμπτώματα φλεγμονής του προστάτηείναι:

 • πόνος στην οσφυϊκή περιοχή?
 • αισθήσεις δυσφορίας κατά την εντερική κινητικότητα.
 • πόνος στην περιοχή του περίνεου ή της πυέλου.
 • διαταραχές στην εργασία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Το οξύ στάδιο της προστατίτιδας συνοδεύεται από σύνδρομο γενικής δηλητηρίασης. Αυτή η ασθένεια χαρακτηρίζεται από έντονη εκδήλωση συμπτωμάτων με έντονη κλινική εικόνα:

 • απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ρίγη, ναυτία, έμετος και κακουχία.
 • σύνδρομο πόνου και ρίγη στις αρθρώσεις και τους μύες.
 • αύξηση του μεγέθους του προστάτη και εμφάνιση δυσφορίας στην περιοχή του περινέου.
 • συχνοουρία και κατακράτηση ούρων.

Στο πλαίσιο μεμονωμένων φλεγμονωδών διεργασιών, μπορεί να αναπτυχθεί μια πυώδης-σηπτική ασθένεια που επηρεάζει το αίμα. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο ασθενής πρέπει να νοσηλευτεί επειγόντως: με σήψη, η θεραπεία της προστατίτιδας πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά στην κλινική.

Στοχρόνια προστατίτιδα βακτηριακής φύσηςτα συμπτώματα συνήθως απουσιάζουν, επομένως η θεραπεία ξεκινά μόνο όταν ανιχνευθεί λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα, η οποία εκδηλώνεται στο φόντο μιας επιπλοκής της νόσου. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να παρατηρήσετε:

 • πόνος κατά την εκσπερμάτιση?
 • η εμφάνιση αίματος στην εκσπερμάτιση.
 • η παρουσία εκκρίσεων από την ουρήθρα.
 • μπορεί να αναπτυχθεί στυτική δυσλειτουργία.

Εάν η εξέταση δεν έδειξε ότι ο χρόνιος πόνος προκαλείται από παθολογίες στον προστάτη, τότε σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε μεχρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδαή το λεγόμενοσύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου. Με αυτή την ασθένεια, η ποιότητα ζωής ενός άνδρα μειώνεται σημαντικά, καθώς οδηγεί σε διάφορες διαταραχές ψυχολογικής και σεξουαλικής φύσης:

 • αυξημένη κόπωση?
 • ένα αίσθημα αδυναμίας?
 • στυτική δυσλειτουργία?
 • επώδυνη εκσπερμάτιση?
 • πόνος μετά την επαφή κ. λπ.

Παρόμοια συμπτώματα μπορεί να ισχύουν και για άλλες ουρολογικές παθήσεις, επομένως είναι αδύνατο να διαγνωστεί η προστατίτιδα μόνο με τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, διαταραχές ούρησης και πόνος υπάρχουν στο αδένωμα του προστάτη, στην κυστίτιδα, σε διάφορους ογκολογικούς όγκους στα ουρογεννητικά όργανα κ. λπ.

Διάγνωση φλεγμονής του προστάτη

Έχοντας εντοπίσει τα πρώτα σημάδια της φλεγμονώδους διαδικασίας του προστάτη, ο ασθενής πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με έναν γιατρό - έναν ουρολόγο. Ο γιατρός πρέπει να αποκλείσει πολλές ασθένειες που έχουν παρόμοιες εκδηλώσεις και να καθορίσει σε ποιο είδος ασθένειας ανήκει.

Για να επιβεβαιωθεί ότι ο ασθενής δεν έχει άλλες ασθένειες (για παράδειγμα, σκωληκοειδίτιδα, ογκολογία, φλεγμονώδεις διεργασίες στην ουροδόχο κύστη και τα νεφρά, αδένωμα του προστάτη), ο γιατρός πρέπει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις:

 • συλλογή αναμνήσεων (ερώτηση του ασθενούς).
 • γενική επιθεώρηση?
 • ορθική εξέταση?
 • μελέτη του μυστικού του προστάτη αδένα.
 • ανάλυση για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
 • υπερηχογραφική εξέταση του προστάτη, του οσχέου και των πυελικών οργάνων.

Στο ραντεβού, ο ουρολόγος θα πρέπει να διευκρινίσει με τον ασθενή τη διάρκεια των κλινικών εκδηλώσεων της νόσου, τον εντοπισμό και τη φύση του πόνου (για παράδειγμα, στο περίνεο, στο όσχεο, στο πέος και στο εσωτερικό του μηρού), χαρακτηριστικές αλλαγές στο σπέρμα (παρουσία πύον και αίμα).

Ο γιατρός θέτει τη διάγνωση χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας με διάρκεια συμπτωμάτων τουλάχιστον τρεις μήνες.

Η έρευνα θα περιλαμβάνει:

 1. Ψηφιακή ορθική εξέταση του αδένα, για τον προσδιορισμό του βαθμού διεύρυνσης του προστάτη και της συνοχής του.
 2. Αναλύσεις έκκρισης προστάτη, ούρων ή/και εκσπερμάτισης.
 3. Αναγνώριση ουρογεννητικής λοίμωξης.
 4. Ουροδυναμική μελέτη.
 5. Υπερηχογραφικός έλεγχος του ουροποιητικού συστήματος (νεφρών, προστάτης, κύστης με προσδιορισμό υπολειμμάτων ούρων).
 6. Πολιτιστική μελέτη έκκρισης προστάτη και μικροσκόπηση διαφόρων μερίδων ούρων και προστατικής έκκρισης.
 7. Το Androflor είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη της μικροβιοκένωσης του ουρογεννητικού συστήματος στους άνδρες με PCR, η οποία θα καθορίσει την ποιοτική και ποσοτική σύνθεση της μικροχλωρίδας.

Αφού εντοπίσει την αιτία της νόσου, ο γιατρός θα συστήσει μια πορεία θεραπείας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι τυπικές μέθοδοι μόνο στο 5-10% των περιπτώσεων μπορούν να ανιχνεύσουν μια λοίμωξη, η οποία τελικά οδηγεί σε προστατίτιδα.

Ο ασθενής πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθεί σε ενδελεχή διάγνωση, γιατί η επιτυχία της θεραπείας θα εξαρτηθεί από την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.

Θεραπεία της προστατίτιδας

Όταν ένας ουρολόγος έχει κάνει μια διάγνωση, έχει καθορίσει την αιτία και τη μορφή της προστατίτιδας, πρέπει να συνταγογραφήσει θεραπεία.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη θεραπεία αυτής της ασθένειας αποδίδεται στη φαρμακευτική θεραπεία:

Αντιβακτηριδιακή θεραπεία

Στο πρώτο στάδιο της θεραπευτικής θεραπείας, είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί η φλεγμονή. Τα αντιβιοτικά είναι η κύρια θεραπεία για την οξεία βακτηριακή προστατίτιδα και συνιστώνται για τη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα. Ο γιατρός επιλέγει ένα αντιβακτηριακό φάρμακο ανάλογα με το ποια βακτήρια προκάλεσαν την ασθένεια. Ο ασθενής θα πρέπει να λάβει αντιβιοτικά από το στόμα σε μια πορεία για 4-6 εβδομάδες. Η χρόνια ή υποτροπιάζουσα προστατίτιδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υποχωρήσει. Μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία για πολύ σοβαρές εκδηλώσεις, όπου θα χορηγηθεί ενδοφλέβια θεραπεία αντιβιοτικών. Συνήθως, αυτό συμβαίνει με οξεία βακτηριακή προστατίτιδα.

Θεραπεία με άλφα1-αναστολείς

Με δυσκολία στην ούρηση, ο γιατρός συνταγογραφεί άλφα-αναστολείς, οι οποίοι βοηθούν στη διευκόλυνση της ούρησης και στη χαλάρωση των μυών του προστάτη και της ουροδόχου κύστης. Τα μυοχαλαρωτικά θα ανακουφίσουν τον πόνο που προκαλείται από το πρήξιμο του αδένα του προστάτη, το οποίο ασκεί πίεση στους παρακείμενους μύες. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του επώδυνου συνδρόμου.

Επίσης, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει βοηθητικά φάρμακα: βιοδιεγερτικά, εκχυλίσματα διαφόρων φυτών και εντόμων με τη μορφή ορθικών υπόθετων. Δυστυχώς, η χρήση μόνο φαρμάκων στη θεραπεία της προστατίτιδας παραμένει ανεπαρκής.

Στη θεραπεία αυτής της ασθένειας, πρέπει να τηρούνται οι αρχές της αλληλουχίας των ενεργειών. Η θεραπεία της προστατίτιδας είναι πάντα πολύπλοκη.

Φυσικοθεραπεία στη θεραπεία της προστατίτιδας

Στις κατηγορίες χρόνιας προστατίτιδας, μπορείτε επιπλέον να χρησιμοποιήσετε μεθόδους φυσιοθεραπείας:

 • μασάζ του προστάτη αδένα (προστάτης).
 • θεραπεία λέιζερ?
 • υπερθερμία μικροκυμάτων και θερμοθεραπεία.
 • ηλεκτρική διέγερση με διαμορφωμένα ρεύματα με ηλεκτρόδια δέρματος ή ορθού.
 • βελονισμός (βελονισμός).

Εναλλακτικές μέθοδοι, όπως η ιρουδοθεραπεία (θεραπεία με ιατρικές βδέλλες), χρησιμοποιούνται μερικές φορές για τη θεραπεία της προστατίτιδας, αλλά η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτής της μεθόδου δεν έχει αποδειχθεί.

Εισαγωγή βλαστοκυττάρων

Η κυτταρική θεραπεία (ενέσεις βλαστοκυττάρων) είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος για τη θεραπεία της προστατίτιδας σήμερα, βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης. Όσον αφορά την έγχυση βλαστοκυττάρων στον προστάτη, μπορεί κανείς να έχει μόνο υποθέσεις για τους μηχανισμούς της και εμπειρικά δεδομένα που λαμβάνονται από μεμονωμένες ομάδες ερευνητών.

Χειρουργική αντιμετώπιση της προστατίτιδας

Χειρουργικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των επιπλοκών της προστατίτιδας (απόστημα και εξόγκωση των σπερματοδόχων κυστιδίων).

Η θεραπεία του συνδρόμου χρόνιου πυελικού πόνου απαιτεί ξεχωριστή εξέταση. Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα δεν απαιτεί θεραπεία.

Διατροφή και τρόπος ζωής για προστατίτιδα

Η προστατίτιδα δεν απαιτεί ειδική δίαιτα, αλλά η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λαχανικών, άπαχου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων θα βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου. Είναι απαραίτητο να εμπλουτίσετε τον οργανισμό σας με επαρκή ποσότητα φυτικών ινών, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε (φύτρο σιταριού, αραβοσιτέλαιο κ. λπ. ), να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με φυσικό μέλι. Η σωστή διατροφή με φλεγμονή του αδένα του προστάτη θα βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου και στη μείωση της πιθανότητας υποτροπής ή στην επιτάχυνση της ανάρρωσης. Ο ασθενής πρέπει να περιορίσει τον εαυτό του στη λήψη καφέ, να αποκλείσει το αλκοόλ, να πίνει πολλά υγρά και να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Προληπτικά μέτρα για την πρόληψη της προστατίτιδας

Όταν ένας άντρας ακολουθεί τον σωστό τρόπο ζωής: ακολουθεί σωστή διατροφή, ασχολείται με τον αθλητισμό, τότε οι πιθανότητές του να εμφανίσει χρόνια προστατίτιδα είναι πολύ μικρές. Η άρνηση κακών συνηθειών και το περιστασιακό σεξ είναι η πρόληψη αυτής της ασθένειας.

Σπουδαίος! Υπάρχει πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη για την πρόληψη της ανάπτυξης προστατίτιδας στους άνδρες.

Πρωταρχικός- με στόχο την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου. Έχει να κάνει με τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, σχήματος σωματικής δραστηριότητας, έγκαιρης θεραπείας οποιωνδήποτε μολυσματικών ασθενειών του σώματος και τακτικής προστατευμένης σεξουαλικής επαφής κ. λπ.

Δευτερεύων- στοχεύει στην πρόληψη της υποτροπής της υπάρχουσας χρόνιας προστατίτιδας και προβλέπει τακτική εξέταση από ουρολόγο και προληπτική θεραπεία με πολυβιταμίνες, φάρμακα αποκατάστασης και αθλήματα.