Βασικές αρχές πρόληψης της προστατίτιδας στο σπίτι

ο γιατρός δίνει συμβουλές για την πρόληψη της προστατίτιδας

Η πρόληψη της προστατίτιδας αποτελεί εγγύηση για την υγεία των ανδρών, επειδή η ισχύς εξαρτάται άμεσα από αυτήν. Για να αποφευχθεί η φλεγμονώδης διαδικασία στον προστάτη αδένα, πρέπει να τηρούνται ορισμένοι κανόνες. Πρώτα απ 'όλα, αξίζει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας: βελτιώστε τη διατροφή, παρακολουθήστε την κατάστασή σας, κάντε θεραπευτικές ασκήσεις και μασάζ. Εάν ο ασθενής βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης, τότε τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων από την παραδοσιακή ιατρική.

Πρόληψη της προστατίτιδας

Τα προληπτικά μέτρα που στοχεύουν στην εξάλειψη ή την πρόληψη της προστατίτιδας διακρίνονται συμβατικά σε πρωτογενή και δευτερογενή:

 • Το πρωτογενές πραγματοποιείται για να αποφευχθεί η ανάπτυξη της νόσου.
 • Η δευτερογενής πρόληψη είναι απαραίτητη για ασθενείς που είχαν προστατίτιδα προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της νόσου ή η εξέλιξή της σε χρόνια μορφή.

Η πρόληψη περιλαμβάνει μια ολόκληρη σειρά από θεραπευτικά μέτρα που βοηθούν στην πρόληψη της προστατίτιδας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για την πρόληψη αυτής της ασθένειας, οι άνδρες πρέπει να ακολουθούν μερικούς σημαντικούς κανόνες:

 1. Υγιεινό φαγητό. Η αναθεώρηση της διατροφής είναι ένα από τα κύρια σημεία στην περίοδο πρόληψης πολλών ασθενειών. Αποφύγετε τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα. Όταν χρησιμοποιείται οξεία, ο βλεννογόνος του προστάτη ερεθίζεται και οι λιπαρές τροφές συμβάλλουν στο σχηματισμό πλακών χοληστερόλης στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, οι οποίες βλάπτουν σημαντικά την παροχή αίματος στον αδένα του προστάτη, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την αναπαραγωγή παθογόνων μικροοργανισμών.
 2. Να αρνηθείς τις κακές συνήθειες. Το κάπνισμα και το αλκοόλ απαγορεύονται αυστηρά κατά τη διάρκεια προληπτικών μέτρων. Ο καπνός του τσιγάρου οδηγεί σε δηλητηρίαση του σώματος, επηρεάζοντας τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα και η αιθυλική αλκοόλη φορτίζει τον καρδιακό μυ και συμβάλλει σε κυκλοφορικές διαταραχές. Σημειώνεται ότι το αλκοόλ στο 40% των περιπτώσεων γίνεται η κύρια αιτία της προστατίτιδας. Επιπλέον, η κατάχρηση αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά ολόκληρο το ανδρικό ουρογεννητικό σύστημα, παραβιάζοντας συχνά την ισχύ.
 3. Επισκεφτείτε έναν γιατρό έγκαιρα. Είναι αδύνατο να αγνοήσουμε τα κλινικά σημάδια της ανάπτυξης προστατίτιδας. Επιπλέον, οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονώδη διαδικασία στον προστάτη αδένα. Μην κάνετε αυτοθεραπεία με ΣΜΝ.
 4. Αποφύγετε την υποθερμία. Συχνά η φλεγμονή του αδένα του προστάτη είναι αποτέλεσμα μακράς παραμονής στο κρύο.
 5. Ασκηση. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το σώμα σε καλή φόρμα. Συνιστάται να αφιερώνετε τουλάχιστον 20-30 λεπτά σε αθλήματα κάθε μέρα, ειδικά εάν η επαγγελματική δραστηριότητα ενός άνδρα συνδέεται με καθιστική ζωή. Μία από τις κύριες αιτίες της προστατίτιδας είναι η στασιμότητα της ροής του αίματος στον προστάτη αδένα.
 6. Πάρτε φάρμακα. Εάν εντοπιστούν προβλήματα με την ισχύ, ένας άνδρας πρέπει να αρχίσει να παίρνει φάρμακα που συνταγογραφούνται από γιατρό. Η φαρμακευτική θεραπεία είναι μια από τις πιο σημαντικές μεθόδους αντιμετώπισης της προστατίτιδας. Ταυτόχρονα, μην ξεχνάτε την παραδοσιακή ιατρική, η οποία έχει πολλές αποτελεσματικές θεραπείες.

Γυμνάσια

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των σωματικών ασκήσεων στην πρόληψη της προστατίτιδας είναι η προπόνηση της μυϊκής ομάδας γύρω από τον πρωκτό. Για να προσδιορίσετε τον μυ που πρέπει να ενισχυθεί, μπορείτε να καθυστερήσετε τη ροή των ούρων κατά την ούρηση, να μετρήσετε έως το τρία και να χαλαρώσετε. Στη συνέχεια, με τον ίδιο τρόπο συνιστάται η δράση χωρίς ούρηση.

Τέτοιες σωματικές ασκήσεις την πρώτη εβδομάδα πρέπει να εκτελούνται σε 5 σετ των 10 συσπάσεων την ημέρα. Από τη δεύτερη εβδομάδα, η ένταση της προπόνησης συνιστάται να αυξηθεί σε 100-150 επαναλήψεις την ημέρα.

Για την πρόληψη της προστατίτιδας, μπορείτε να εκτελέσετε άλλες ασκήσεις σε όρθια θέση:

 1. Στηριχτείτε με το ένα πόδι στο πάτωμα και με το άλλο, κάντε φαρδιές ταλαντεύσεις μπρος-πίσω 80 φορές. Μετά αλλάξτε πόδι.
 2. Πήδηξε στη θέση του 100 φορές.
 3. Ανοίξτε τα πόδια σας στο πλάτος των ώμων και κάντε κλίσεις 15 φορές και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η θεραπευτική γυμναστική γίνεται επίσης σε ύπτια θέση:

 1. Εναλλακτικά, τραβήξτε τα πόδια προς το στομάχι και μετά απλώστε τα στο μέγιστο πλάτος.
 2. Συνιστάται να πάρετε μια βαθιά αναπνοή και να κρατήσετε την αναπνοή σας για 5 δευτερόλεπτα, στη συνέχεια να πάρετε μια καθιστή θέση, να τεντώσετε τα πόδια σας μπροστά σας και να τα φτάσετε με τις άκρες των δακτύλων σας.
 3. Σηκώστε τα πόδια σας, ξαπλωμένα ανάσκελα, σε θέση κάθετη στο πάτωμα και μετά προχωρήστε στην άσκηση «ποδήλατο».
 4. Ξαπλώστε στο στομάχι σας σε μια λαστιχένια μπάλα και κυλήστε στο πάτωμα, ακουμπώντας στα χέρια σας.

Αυτές οι ασκήσεις θα βελτιώσουν την κατάσταση του σώματος και θα αποτρέψουν την προστατίτιδα. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να κάνετε ένα ντους αντίθεσης - εναλλάξ να στέκεστε κάτω από κρύο νερό (15 δευτερόλεπτα) και ζεστό (30 δευτερόλεπτα). Συνιστάται πριν τον ύπνο.

Επουλωτική διέγερση του αδένα του προστάτη

Ως προληπτικό μέτρο, συνιστάται η διέγερση του προστάτη. Στο σπίτι, μπορείτε να ανακουφίσετε σημαντικά την κατάσταση με τη βοήθεια ενός ειδικού μασάζ που αποκαθιστά την κανονική λειτουργία των ανδρικών γεννητικών οργάνων.

Αυτό το μασάζ βοηθά:

 • βελτίωση της ροής του αίματος, τροφοδοτώντας έτσι τον αδένα με οξυγόνο και άλλες χρήσιμες ουσίες.
 • αύξηση της τεστοστερόνης - η κύρια ανδρική ορμόνη του φύλου που είναι υπεύθυνη για τη στύση.
 • αυξήστε τον τόνο των μυών της βουβωνικής χώρας, λόγω του οποίου αποκαθίσταται η κανονική ούρηση.

Η συχνότητα του μασάζ προστάτη καθορίζεται από τα ατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς. Εάν ένας άνδρας έχει συμφορητική και χρόνια προστατίτιδα, τότε χρειάζεται να πραγματοποιεί 2-4 συνεδρίες την εβδομάδα. Όταν εκτελείτε μια διαδικασία ευεξίας ως προληπτικό μέτρο, ο αριθμός των συνεδριών μπορεί να μειωθεί σε 1-2. Εάν χρησιμοποιούνται ειδικά διεγερτικά για μασάζ, τότε η συχνότητα των διαδικασιών ανά εβδομάδα μπορεί να αυξηθεί σε 2-3.

Οι ειδικοί εντοπίζουν διάφορες βασικές μεθόδους για την εκτέλεση μασάζ προστάτη:

 1. Χειροκίνητο μασάζ. Η προστατίτιδα επηρεάζεται από τα δάχτυλα. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερο βαθμό για προληπτικούς σκοπούς στη χρόνια μορφή της νόσου.
 2. Η έμμεση τεχνική βασίζεται στη συμπίεση και το ξεσφίξιμο των μυών του πρωκτού. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται στα αρχικά στάδια της προστατίτιδας.
 3. Πρωκτικό μασάζ μέσω του πρωκτού. Πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών αντλιών κενού.
 4. Κύσμα αφέψημα χαμομηλιού officinalis. Το μασάζ με ρεύμα νερού πρέπει να κάνετε για μικρό χρονικό διάστημα, κρατώντας το μέσα σας.
 5. Ουρολογικό μασάζ. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται σε κλινικά περιβάλλοντα, επειδή. για να το εκτελέσετε, χρειάζεστε ένα ειδικό εργαλείο που επηρεάζει την ουρήθρα.

Όταν κάνετε μασάζ, πρέπει να προσέχετε να μην επιδεινώσετε την κατάσταση καταστρέφοντας τον βλεννογόνο του πρωκτού. Τα θεραπευτικά και προληπτικά μέτρα με τη μορφή διέγερσης του προστάτη αντενδείκνυνται σε ασθενείς με:

 • αιμορροϊδές;
 • πέτρες στον προστάτη?
 • όγκοι διαφορετικής αιτιολογίας.
 • οξεία πορεία άλλων ουρολογικών παθήσεων.

Πριν από το μασάζ, συνιστάται να υποβληθείτε σε ολοκληρωμένη εξέταση για να προσδιορίσετε τη σκοπιμότητα μιας συνεδρίας ευεξίας.

Διατροφή

Για να μην αρρωστήσετε με προστατίτιδα, πρέπει να ακολουθείτε σωστή διατροφή. Συνιστάται να τρώτε πιάτα στον ατμό ή βραστά.

Για να αποφευχθεί η φλεγμονώδης διαδικασία στον προστάτη αδένα, η ημερήσια περιεκτικότητα σε θερμίδες των τροφίμων θα πρέπει να μειωθεί. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η πρόσληψη υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνιστάται να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα για να αυξήσετε την παραγωγή ούρων, τα οποία θα απομακρύνουν τους παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν προστατίτιδα από το σώμα.

Συνιστάται στους άνδρες να καταναλώνουν περίπου 3000 kcal την ημέρα. Αυτή η ποσότητα ενέργειας πρέπει να αποτελείται από:

 • 100 g πρωτεϊνών;
 • 400 g υδατάνθρακες;
 • 70 γραμμάρια λιπαρών (φυτικής προέλευσης).

Επίσης, για να αποτρέψετε την ανάπτυξη προστατίτιδας, συνιστάται να προσθέσετε τα ακόλουθα προϊόντα στη διατροφή:

 • βοδινό κρέας, πουλερικά και άπαχο ψάρι.
 • αυγά;
 • σόγια, όσπρια?
 • ντομάτες;
 • γαλακτοκομικά προϊόντα;
 • θαλασσινά;
 • λάχανο;
 • μέλι;
 • ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ.

Αυτά τα προϊόντα περιέχουν μεγάλο αριθμό χρήσιμων μικροστοιχείων και βιταμινών απαραίτητων για την υγεία του ανδρικού σώματος.

Φαρμακοθεραπεία

Συνήθως, για την πρόληψη της προστατίτιδας, οι ειδικοί συνταγογραφούν σκευάσματα που περιέχουν φυτικά συστατικά ή εκχυλίσματα από τον προστάτη αδένα ενός ταύρου. Είναι αποτελεσματικοί διεγέρτες του ανθρώπινου αδένα του προστάτη, αυξάνοντας την παραγωγή έκκρισης και εξαλείφοντας τις στάσιμες διεργασίες.

Κατά κανόνα, οι ουρολόγοι συνταγογραφούν φάρμακα με τη μορφή δισκίων ή υπόθετων που ανακουφίζουν τη συμφόρηση στα πυελικά όργανα, γεγονός που βοηθά στην εξάλειψη της φλεγμονής στον αδένα του προστάτη.

Επιπλέον, για τη θεραπεία και την πρόληψη του προστάτη, είναι σημαντικό να καταναλώνονται επαρκείς ποσότητες βιταμινών, οι οποίες βελτιώνουν την υγεία και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου μακροπρόθεσμα. Συνιστάται στους άνδρες να πίνουν σύμπλοκα πλούσια σε βιταμίνες:

 • Α - πρόληψη του αδενώματος του προστάτη.
 • Β - βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
 • E, K - βοηθούν στη μείωση του κινδύνου νεοπλασμάτων στον προστάτη.

Μια εναλλακτική μέθοδος είναι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε από τα φαρμακεία.

Το σελήνιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιχνοστοιχεία για την υγεία των ανδρών. Συμμετέχει στη σύνθεση της τεστοστερόνης, ομαλοποιεί την αναπαραγωγική λειτουργία, βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος και έχει επίσης ευεργετική επίδραση στον προστάτη.

Λαϊκές μέθοδοι

Για την πρόληψη και τη θεραπεία της προστατίτιδας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά όχι μόνο σύγχρονα φάρμακα, αλλά και μεθόδους από την παραδοσιακή ιατρική:

 1. Αφέψημα βρώμης. Παρασκευάζεται από 2 κ. σ. μεγάλο. μη αποφλοιωμένη βρώμη και 700 ml νερό. Το ρόφημα σιγομαγειρεύεται για 30 λεπτά ή περισσότερο μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Στη συνέχεια το αφέψημα αφήνεται να εγχυθεί για αρκετές ώρες, διηθείται, αναμιγνύεται με χυμό μαϊντανού (50-60 ml) και καταναλώνεται 100-150 ml την ημέρα.
 2. Τα καρύδια έχουν θετική επίδραση στην παραγωγή τεστοστερόνης. Μπορούν να καταναλωθούν στην καθαρή τους μορφή, τουλάχιστον 100 g την ημέρα, ή μπορούν να γίνουν ένα φαρμακευτικό μείγμα. Για να γίνει αυτό, ένα ποτήρι ξηρούς καρπούς περνά μέσα από ένα μύλο κρέατος με ένα ολόκληρο λεμόνι και προστίθεται στη μάζα 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο. μέλι. Το μείγμα πρέπει να εγχυθεί για 1 ώρα, μετά την οποία μπορεί να καταναλωθεί 3 φορές την ημέρα, 1 κουταλιά της σούπας. μεγάλο. Επίσης, οι ξηροί καρποί περασμένοι από μηχανές κρέατος μπορούν να αραιωθούν με 1 κ. σ. μεγάλο. ηλιέλαιο. Το φάρμακο σε αυτή τη μορφή συνιστάται να καταναλώνεται με άδειο στομάχι το πρωί, ενώ η αποτελεσματικότητα αυξάνεται εάν ξεπλυθεί με ζεστό αγελαδινό γάλα.
 3. Το τσάι Ivan είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για την πρόληψη της προστατίτιδας. Για την παρασκευή του αρκούν 2 κουτ. πρώτες ύλες και 500 ml βραστό νερό. Το τσάι πρέπει να πίνεται ζεστό, τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα.
 4. Οι σπόροι κολοκύθας είναι εξαιρετική βοήθεια στην παρουσία φλεγμονωδών διεργασιών στον προστάτη αδένα. Μπορούν να καταναλωθούν αγνά και αποξηραμένα. Συνιστάται η χρήση σπόρων κολοκύθας με μέλι σε ίσες αναλογίες. Πρέπει να φάτε τουλάχιστον 1 κ. σ. μεγάλο. σπόρους.
 5. Ένα αφέψημα από φύλλα σημύδας δίνει αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα και επίσης αποτρέπει την ανάπτυξη παθογόνου μικροχλωρίδας στον αδένα του προστάτη. Για το μαγείρεμα: 1 κ. γ. μεγάλο. Οι πρώτες ύλες χύνονται με 1 ποτήρι βραστό νερό, μετά το οποίο εγχέεται για αρκετές ώρες. Συνιστάται η λήψη του αφεψήματος σε μικρές μερίδες.
 6. Το μέλι sbiten είναι ένα καλό φάρμακο για τη θεραπεία και την πρόληψη της προστατίτιδας. Βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στη λεκάνη, την ισχύ και την ανακούφιση από τη φλεγμονώδη διαδικασία στον προστάτη αδένα. Πάρτε 1 κ. σ. μεγάλο. πριν πάτε για ύπνο με άδειο στομάχι, απλώνοντας σε ένα ποτήρι ζεστό νερό.

Οι μέθοδοι από την παραδοσιακή ιατρική είναι αποτελεσματικές, αλλά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση και να επιδεινώσουν χρόνιες ασθένειες. Πριν από τη χρήση τους, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Για τη διατήρηση της υγείας των ανδρών, είναι απαραίτητο να τηρούνται προληπτικά μέτρα. Η έγκαιρη θεραπεία θα βοηθήσει στην αποφυγή των συνεπειών της νόσου.