Τα πρώτα σημάδια της προστατίτιδας στους άνδρες

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή του προστάτη που προσβάλλει άντρες ηλικίας 20 ετών και άνω.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 1 στους 4 άντρες έχουν βιώσει αυτήν την ασθένεια με τη μία ή την άλλη μορφή. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μια επίμονη τάση «αναζωογόνησης» της διαδικασίας. Αυτό οφείλεται στη σεξουαλική απελευθέρωση, στην αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, στις τάσεις αυτοδιάγνωσης και θεραπείας στο Διαδίκτυο και στην αντίσταση των μολυσματικών παραγόντων στη δράση της αντιβιοτικής θεραπείας.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή τα πρώτα σημάδια προστατίτιδας στους άνδρες, κατά κανόνα, διαγράφονται, τα οποία δεν επιτρέπουν την έγκαιρη διαβούλευση με γιατρό και σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγεί στην ανάπτυξη προχωρημένης προστατίτιδας.

Σημάδια προστατίτιδας στους άνδρες

υγιής και φλεγμονή του προστάτη

Τα χαρακτηριστικά της δομής, της παροχής αίματος και της θέσης του προστάτη αδένα επηρεάζουν τη φύση των συμπτωμάτων που θα οδηγήσουν στη φλεγμονή του. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Σύμπτωμα πόνου.
 • Σύμπτωμα διαταραχής ούρησης (δυσουρικό).
 • Σύμπτωμα στυτικής δυσλειτουργίας.

Σύμπτωμα πόνου

Οι αισθήσεις πόνου, ποικίλης έντασης, διαταράσσουν τον άνδρα στην κάτω κοιλιακή χώρα, στο περίνεο, στα γεννητικά όργανα, στην οσφυϊκή σπονδυλική στήλη. Αυτή η θέση του πόνου οφείλεται στην παρουσία νευρικών συνδέσεων και στην εμπλοκή των σπερματικών κυστιδίων (κυστιδίων) στη διαδικασία της φλεγμονής.

Ο πόνος μπορεί να ποικίλει σε ένταση, από ένα ανεξήγητο αίσθημα δυσφορίας έως έντονο πόνο που επηρεάζει την ψυχική κατάσταση ενός άνδρα και προκαλεί αϋπνία. Οι επίπονες αισθήσεις εξαρτώνται από τη σεξουαλική συμπεριφορά και προκύπτουν από την έλλειψη κανονικής εκσπερμάτωσης ή, αντιστρόφως, με εκσπερμάτωση, η οποία είναι σχετίζεται με την εξάπλωση της φλεγμονώδους διαδικασίας στην πίσω ουρήθρα.

Σημειώστε ότι ο πόνος στην οσφυϊκή περιοχή δεν μπορεί να συσχετιστεί με τον προστάτη αδένα με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά μπορεί να είναι το αποτέλεσμα, για παράδειγμα, της οστεοχόνδρωσης της σπονδυλικής στήλης. Το αποτέλεσμα μιας συνομιλίας με τον ασθενή και τα δεδομένα της ουρολογικής εξέτασης βοηθούν προσδιορίστε την αιτία αυτού του πόνου.

Το πρώτο σημάδι της προστατίτιδας σε έναν άνδρα είναι μια αίσθηση πόνου στους όρχεις (στην περιοχή του όσχεου) με εξάπλωση κατά μήκος της επιδιδυμίδας (περιοχές δεξιάς και αριστερής βουβωνικής χώρας). Πόνος που εκπέμπεται από φλεγμονή του προστάτη μπορεί να εμφανιστεί στους εσωτερικούς μηρούς, στην πλάτη , η οποία υπαγορεύει την ανάγκη να συμβουλευτείτε έναν νευρολόγο για να αποκλείσετε τη νευρολογική παθολογία, δεδομένου ότι ακριβώς για τον προστατικό πόνο η τέτοια εξάπλωση δεν είναι τυπική.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ακτινοβόληση των οδυνηρών αισθήσεων είναι ασύμμετρη, γεγονός που καθιστά δυνατή την υποψία μιας φλεγμονώδους διαδικασίας στον προστάτη, εντοπισμένη σε έναν από τους λοβούς του. Στο σημείο της εκδήλωσης, το σύνδρομο πόνου χωρίζεται σε γεννητικά όργανα (στην περιοχή των γεννητικών οργάνων , χαρακτηριστικό της συμφορητικής χρόνιας προστατίτιδας), εξωγεννητική (πάνω από τα γεννητικά όργανα), χαρακτηριστικό προχωρημένης προχωρημένης προστατίτιδας) και μικτή (χρόνια προστατίτιδα).

Συμπτώματα δυσουρίας ή διαταραχής ούρησης με προστατίτιδα

Οι διαταραχές της ούρησης εκφράζονται από ψευδείς επιθυμίες, ένα αίσθημα ατελούς εκκένωσης της ουροδόχου κύστης με συχνή ούρηση, η οποία σχετίζεται με φλεγμονή στο λαιμό της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας. Τα μακροχρόνια σημάδια δυσουρίας στην προστατίτιδα δείχνουν τη χρονικότητα της διαδικασίας.

Στυτικές διαταραχές με προστατίτιδα

παραβίαση της στυτικής λειτουργίας σε άνδρα με προστατίτιδα

Η στυτική δυσλειτουργία στην προστατίτιδα αντιπροσωπεύεται από πρώιμη εκσπερμάτωση, θολές αισθήσεις κατά τη διάρκεια του οργασμού, μειωμένη λίμπιντο, εξασθένιση της στύσης. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει υποψία για προστατίτιδα ενός άνδρα από την απουσία πρωινών στύσεων.

Η μείωση της δραστικότητας, ως το πρώτο σημάδι προστατίτιδας σε έναν άνθρωπο, προκαλείται από τη μείωση της σύνθεσης της τεστοστερόνης (ανδρική σεξουαλική ορμόνη).

Οι εκδηλώσεις φλεγμονής στον προστάτη δεν περιορίζονται στα παραπάνω τρία συμπτώματα. Συχνά το πρώτο σημάδι της προστατίτιδας σε έναν άνδρα είναι η έκκριση του προστάτη από την ουρήθρα κατά τη διάρκεια της αφόδευσης (prostatorrhea), η οποία υποδηλώνει μείωση του τόνου των μυών των εκσπερμάτιων αγωγών.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί παρά να επικεντρωθεί στα ψυχολογικά σημάδια της προστατίτιδας σε έναν άνδρα: το άσθινο-νευρωτικό σύνδρομο αναπτύσσεται από το νευρικό σύστημα (κατάθλιψη, κόπωση, έλλειψη επιθυμίας να κάνει κάτι, σωματική αδυναμία)

Τα πρώτα σημάδια οξείας προστατίτιδας

άποψη ενός υγιούς ανθρώπινου προστάτη

Όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι τυπικά για χρόνια φλεγμονή στον προστάτη, με οξεία προστατίτιδα σε έναν άνδρα, η εικόνα είναι κάπως διαφορετική.

Η ασθένεια ξεκινά με οξύ έντονο πόνο στο περίνεο, τα συμπτώματα της διαταραχής των ούρων εντοπίζονται σαφέστερα. Υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας έως 38-39 C, ρίγη, αδυναμία, εφίδρωση, πόνος στους μύες και τα οστά. Κατά την αφόδευση, ανησυχεί ο πόνος στον πρωκτό. Δεν υπάρχει σεξουαλική ζωή.

Εάν δεν περάσετε την εξέταση εγκαίρως και δεν ξεκινήσετε τη θεραπεία, τότε η οξεία διαδικασία θα περιπλεχθεί από πυώδη προστατίτιδα, έως ένα απόστημα, το οποίο θα οδηγήσει σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

Εάν δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι (καταστάσεις ανοσοανεπάρκειας, σοβαρή ταυτόχρονη παθολογία, κ. λπ. ) - πυώδης προστατίτιδα σε έναν άνθρωπο - μια προχωρημένη φλεγμονώδης διαδικασία λόγω πρόωρης πρόσβασης σε γιατρό!

Αιτίες σημείων φλεγμονής του προστάτη

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη φλεγμονή στον προστάτη χωρίζονται συμβατικά σε 3 ομάδες.

Οι μη ανταποκρινόμενοι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Σωματότυπος.
 • Σεξουαλικό σύνταγμα.
 • Συντελεστής ηλικίας.
 • Η παρουσία ασθενειών.
 • Περιβάλλον (κλιματολογικός παράγοντας).

Μερικώς ελεγχόμενοι παράγοντες:

 • Σεξουαλικές συνήθειες.
 • Επάγγελμα.
 • Ιστορικές ασθένειες της περιοχής των αρσενικών γεννητικών οργάνων.
 • Στάση στην ασθένεια.

Και τέλος, ελεγχόμενοι παράγοντες:

 • Διάχυτη σεξουαλική ζωή.
 • Αλκοολισμός.
 • Μη συμμόρφωση με τις συστάσεις θεραπείας.
 • Σφάλματα στη λειτουργία τροφοδοσίας.

Ποιος κινδυνεύει

Η προστατίτιδα απειλεί τους άνδρες που:

 • Τηρήστε έναν καθιστικό τρόπο ζωής.
 • Υποφέρετε από χρόνια δυσκοιλιότητα.
 • Έχετε ιστορικό φλεβικών λοιμώξεων.
 • Έχετε περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους.
 • Υποφέρετε από τον αλκοολισμό, τον εθισμό στα ναρκωτικά.
 • Δουλεύουν σε κρύες συνθήκες.

Εάν υπάρχουν σημάδια προστατίτιδας, τι να κάνετε

Εργαστηριακά διαγνωστικά για προστατίτιδα

εργαστηριακά διαγνωστικά της προστατίτιδας
 • Στο KLA, μια αύξηση του ρυθμού καθίζησης των ερυθροκυττάρων, μια μετατόπιση στον τύπο των λευκοκυττάρων προς τα αριστερά. Στην ΟΑΜ - λευκοκυτταρία, πρωτεϊνουρία, βακτηριουρία.
 • Αίμα για λοίμωξη HIV.
 • Ένα επίχρισμα από την ουρήθρα της χλωρίδας. Κατά κανόνα, στο επίχρισμα, τα λευκοκύτταρα είναι εντελώς. Εάν δεν εντοπιστεί ένα αφροδίσιο παθογόνο (Neisser gonococcus, Trichomonas), είναι επιτακτική ανάγκη να εκτελεστούν διαγνωστικά PCR.
 • Έκκριση του προστάτη αδένα Σπορά της έκκρισης του προστάτη στο παθογόνο και προσδιορισμός της ευαισθησίας στο αντιβιοτικό.
 • PCR - διαγνωστικά για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Ο πιο αξιόπιστος και ταχύτερος τρόπος για την επαλήθευση του παθογόνου.
 • Αίμα για PSA Αίμα για PSA (ειδικό για τον προστάτη αντιγόνο) δεν πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια μιας οξείας φλεγμονώδους διαδικασίας στον προστάτη αδένα, το αποτέλεσμα θα είναι αναξιόπιστο. Είναι καλύτερα να κάνετε αυτήν την ανάλυση 1 μήνα μετά το τέλος της θεραπείας. Δεν είναι απαραίτητο για νέους κάτω των 30 ετών να εξετάσουν το επίπεδο PSA στο αίμα. Αυτή η δοκιμή είναι σημαντική για έναν άνδρα άνω των 40 ετών, καθώς η οξεία προστατίτιδα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι δευτερογενής και ένας κακοήθης όγκος στον προστάτη αδένα καλύπτεται πίσω από τις κλινικές εκδηλώσεις του.

Οργάνωση διαγνωστικών μεθόδων

οργανική διάγνωση της προστατίτιδας

Κατά κανόνα, αρκεί μια υπερηχογραφική εξέταση του προστάτη (μέσω του ορθού) ή του διατομικού (μέσω της κοιλίας).

Σημάδια προστατίτιδας σε υπερήχους

σημάδια προστατίτιδας σε υπερήχους

Αύξηση του όγκου του αδένα, αλλαγή στην υφή, οίδημα. με πυώδη προστατίτιδα - περιοχές νέκρωσης, παραμόρφωση των περιγραμμάτων, αύξηση των περιφερειακών λεμφαδένων.

Τι πρέπει να προσέξετε

Πρώτα απ 'όλα, για να απαλλαγούμε από τα συμπτώματα της προστατίτιδας για πάντα, πρέπει να ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη δίαιτα.

Η επιδείνωση της προστατίτιδας σε έναν άνδρα εξαρτάται από ερεθιστικές ουσίες που καταναλώνονται με τρόφιμα: ζεστά μπαχαρικά, ξύδι, τουρσιά, αλκοόλ.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει για το αλκοόλ, ακόμη και η ελάχιστη χρήση του μπορεί να εξουδετερώσει τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας σύνθετης θεραπείας.

Μερικοί ασθενείς πιστεύουν ότι πρέπει να πίνουν λιγότερο συχνά ή να στραφούν σε ελαφρύτερα αλκοολούχα ποτά. Αυτό είναι το κύριο λάθος τους.

Το αραιωμένο ξύδι, το κβας, τα εσπεριδοειδή, το λάχανο τουρσί, οι ντομάτες και τα αγγούρια δεν έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην προστατίτιδα.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες θα ανακουφίσει έναν άνθρωπο από δυσκοιλιότητα - ένας από τους κύριους λόγους για την ανάπτυξη συμφόρησης στη μικρή λεκάνη.

Τα φυτικά φάρμακα βοηθούν καλά στην πρόληψη. Λαμβάνοντας φυτικά διουρητικά: φύλλα lingonberry, άνηθος, ουρολογική συλλογή βοηθά στη βελτίωση της ούρησης κατά τη διάρκεια της φλεγμονής.

Ο αθλητισμός, ειδικά η άσκηση για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πυελικά όργανα, βοηθούν στη διατήρηση του προστάτη σε καλή κατάσταση.

Η ανάπτυξη φλεγμονής στον προστάτη προκαλεί υποθερμία. Το χειμώνα αξίζει να ντύσετε πιο ζεστά, και το καλοκαίρι, μετά το κολύμπι, δεν πρέπει να είστε σε βρεγμένους κορμούς κολύμβησης για πολύ.

Η χρήση προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή με έναν άγνωστο σύντροφο θα σας προστατεύσει από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης από τον ιό HIV.

Η παρατεταμένη κόπωση έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός άνδρα, καθώς και σε αγχωτικές καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να εντείνουν μια αδρανή λοίμωξη στον προστάτη. Η τακτική προληπτική εξέταση από έναν ουρολόγο θα βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των ανδρών.