Προστατίτιδα - συμπτώματα και θεραπεία

Τι είναι η προστατίτιδα; Θα αναλύσουμε τις αιτίες εμφάνισης, διάγνωσης και μεθόδων θεραπείας στο άρθρο ενός γιατρού, ουρολόγου με εμπειρία 28 ετών.

Ορισμός της νόσου. Αιτίες της νόσου

ΠροστατίτιδαΕίναι μια φλεγμονώδης διαδικασία του προστάτη, που συνοδεύεται από πόνο στην περιοχή της κάτω πλάτης, του περινέου ή της πυέλου, καθώς και διαταραχές στην εργασία του κάτω ουροποιητικού συστήματος.

κανονική φλεγμονή του προστάτη και του προστάτη

Ο προστάτης αδένας (προστάτης) αναφέρεται στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Κάθεται μπροστά από το ορθό, κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει την ουρήθρα (ουρήθρα). Γι 'αυτό, όταν ο προστάτης αδένας φλεγμονή, συμπιέζει την ουρήθρα, η οποία οδηγεί περαιτέρω σε διάφορα προβλήματα με την ούρηση. Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι η παραγωγή έκκρισης (υγρό), το οποίο είναι μέρος του σπέρματος και το υγροποιεί για να διασφαλίσει την κανονική κινητικότητα του σπέρματος.

που είναι ο προστάτης αδένας

Οι παθολογικές καταστάσεις του προστάτη, όπως ο καρκίνος ή η καλοήθης υπερπλασία, είναι πιο συχνές σε ηλικιωμένους ασθενείς. Η προστατίτιδα διαφέρει στο ότι επηρεάζει τους άνδρες όλων των ηλικιακών ομάδων, αλλά τις περισσότερες φορές η ασθένεια εμφανίζεται σε άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας (από 8 έως 35% των περιπτώσεων).

Η προστατίτιδα εμφανίζεται συχνότερα στην πρακτική ενός ουρολόγου. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά (οξεία) ή σταδιακά, και οι εκδηλώσεις του είναι σταθερές και μακροχρόνιες (χρόνιες). Η χρόνια μορφή είναι πολύ πιο κοινή από την οξεία. Η χρόνια προστατίτιδα κατατάσσεται πέμπτη μεταξύ των είκοσι σημαντικών ουρολογικών διαγνώσεων.

Η προστατίτιδα μπορεί να είναι είτε μια ανεξάρτητη ασθένεια είτε να συνδυαστεί με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και καρκίνο του προστάτη. Τα τελευταία χρόνια, υπήρξε μείωση της επίπτωσης της προστατίτιδας στον ανδρικό πληθυσμό: εάν το 2012 η επίπτωση ήταν 275 ανά 100 χιλιάδες του πληθυσμού, τότε το 2017 η πρωτογενής επίπτωση ήταν 203 ανά 100 χιλιάδες του πληθυσμού.

Οι λόγοι για την ανάπτυξη της προστατίτιδαςείναι βακτηριακά (μολυσματικά) και μη βακτηριακά (μη μολυσματικά).Λοιμώδης προστατίτιδαπιο συχνή σε άνδρες κάτω των 35 ετών. Τις περισσότερες φορές αυτή η μορφή της νόσου προκαλείται από αρνητικούς κατά gram μικροοργανισμούς, ιδίως εντεροβακτηρίδιο, E. coli, οδοντωτό, ψευδομόνα και πρωτεό, καθώς και σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, όπως γονοκόκκος, χλαμύδια, κ. λπ. Πολύ σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί προστατίτιδα λόγω στο mycobacterium tuberculosis. Στη χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, το φάσμα των παθογόνων είναι ευρύτερο και μπορεί να περιλαμβάνει άτυπα παθογόνα. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα είναι μια πολυετολογική ασθένεια, δηλαδή μπορεί να έχει πολλές αιτίες.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της φλεγμονήςστον προστάτη αδένα:

 • σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ·
 • καταστάσεις ανοσοανεπάρκειας
 • βιοψία του προστάτη
 • επεμβατικοί χειρισμοί και λειτουργίες ·
 • ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ;
 • διάρροια, δυσκοιλιότητα
 • ομοφυλοφιλικές επαφές ·
 • συχνή αλλαγή σεξουαλικών συντρόφων
 • καθιστικός τρόπος ζωής κ. λπ.

Χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδαδιαγνωστεί σε ασθενείς που παραπονιούνται για χρόνιο πόνο στην περιοχή του προστάτη, ενώ δεν έχει βρεθεί μολυσματικός (βακτηριακός) αιτιολογικός παράγοντας της νόσου. Παρά τις πολλές μελέτες, η αιτία αυτού του τύπου χρόνιας προστατίτιδας δεν είναι πλήρως κατανοητή, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξή του:

 • αυξημένη πίεση του προστάτη
 • μυϊκός πόνος στην πυελική περιοχή
 • συναισθηματικές διαταραχές
 • Αυτοάνοσες διαταραχές (αντισώματα που υποτίθεται ότι καταπολεμούν τη λοίμωξη, μερικές φορές για κάποιο λόγο προσβάλλουν τα κύτταρα του προστάτη)
 • σωματική δραστηριότητα;
 • ακανόνιστη σεξουαλική ζωή
 • άρση βαρών κ. λπ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η προστατίτιδα μπορεί να εμφανιστεί μετά από διουρηθρικές επεμβάσεις όπως καθετηριασμός ουρήθρας ή κυστεοσκόπηση, καθώς και μετά από ορθική βιοψία του προστάτη.

Αν και η πραγματική επίπτωση διαφόρων τύπων προστατίτιδας δεν έχει αποδειχθεί οριστικά, παρέχονται τα ακόλουθα δεδομένα:

 • η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα αντιπροσωπεύει περίπου το 5-10% όλων των περιπτώσεων προστατίτιδας.
 • χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα - 6-10%.
 • χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα - 80-90%
 • προστατίτιδα, συμπεριλαμβανομένης της προστατοδυνίας (νευροεγκεφαλικές διαταραχές του προστάτη) - 20-30%.
Εάν εντοπίσετε παρόμοια συμπτώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Μην κάνετε αυτοθεραπεία - είναι επικίνδυνο για την υγεία σας!

Συμπτώματα προστατίτιδας

Όλες οι μορφές φλεγμονήςο προστάτης αδένας, εκτός από το ασυμπτωματικό, ενώνεται με την παρουσία των ακόλουθων συμπτωμάτων:

 • πόνος στην οσφυϊκή περιοχή
 • αισθήματα δυσφορίας με εντερική περισταλτική?
 • πόνος στην περιοχή του περινέου ή της πυέλου.
 • διαταραχές στην εργασία του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

Τα κύρια συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος παρουσία προστατίτιδας:

 • συχνή ώθηση για ούρηση
 • δυσκολία στην ούρηση, δηλαδή ένα αδύναμο ρεύμα και την ανάγκη για «τέντωμα».
 • κάψιμο πόνου ή εντατικοποίηση κατά την ούρηση.

Σε άνδρες με διάγνωσηοξεία βακτηριακή προστατίτιδαΠυελικός πόνος και συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος, όπως αυξημένη ούρηση και κατακράτηση ούρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη συστημικών εκδηλώσεων όπως πυρετός, ρίγη, ναυτία, έμετος και κακουχία. Η οξεία βακτηριακή προστατίτιδα χαρακτηρίζεται από έντονη εμφάνιση της νόσου με έντονη κλινική εικόνα. Αυτή είναι μια σοβαρή ασθένεια.

Άνδρες με διάγνωσηχρόνια βακτηριακή προστατίτιδασημειώστε συμπτώματα περιοδικής φύσης, τα οποία αυξάνονται και μειώνονται. Με επιδείνωση, σημειώνεται πόνος και δυσφορία. Οι αισθήσεις πόνου εντοπίζονται κυρίως στη βάση του πέους, γύρω ή πάνω από τον πρωκτό. Επίσης, ο πόνος μπορεί να συμβεί ακριβώς πάνω από το ηβικό οστό ή στο κάτω μέρος της πλάτης, εξαπλώνεται στο πέος και στους όρχεις. Η αφόδευση γίνεται επίσης επώδυνη. Μερικές φορές εμφανίζονται σημάδια μόλυνσης των κάτω τμημάτων του ουροποιητικού συστήματος: πόνος στην καύση και συχνή ούρηση, συχνή ώθηση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με τις εκδηλώσεις οξείας βακτηριακής προστατίτιδας, αλλά συνήθως έχει ξαφνική έναρξη, ρίγη, πυρετό, αδυναμία, πόνο σε όλο το σώμα, στην κάτω πλάτη, καθώς και στα γεννητικά όργανα, συχνή και επώδυνη ούρηση, πόνο με εκσπερμάτωση. Εάν εντοπίσετε τέτοια συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε επειγόντως έναν γιατρό.

Εάν η τυπική σύγχρονη εξέταση δεν έχει αποδείξει ότι ο χρόνιος πόνος προκαλείται από παθολογική διαδικασία στον προστάτη, τότε αντιμετωπίζουμε χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα, η οποία ονομάζεται επίσηςσύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου(ο όρος χρησιμοποιείται από το 2003). Παρουσία συνδρόμου χρόνιου πυελικού πόνου, η ποιότητα ζωής ενός άνδρα μειώνεται σημαντικά, καθώς αυτό το σύνδρομο οδηγεί μερικές φορές σε διάφορες ψυχολογικές και σεξουαλικές διαταραχές:

 • αυξημένη κόπωση
 • αίσθημα αβοήθητου?
 • στυτική δυσλειτουργία
 • επώδυνη εκσπερμάτωση
 • πόνος μετά τη συνουσία κ. λπ.

Στη χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα / σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου, υπάρχει αίσθημα επίμονης δυσφορίας ή πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης, συχνότερα στη βάση του πέους και γύρω από τον πρωκτό, για τουλάχιστον 3 μήνες. Οι επώδυνες αισθήσεις εντοπίζονται σε ένα "όργανο στόχος" ή σε διάφορα πυελικά όργανα. Τις περισσότερες φορές, με αυτή τη μορφή προστατίτιδας, ο πόνος εντοπίζεται στον προστάτη αδένα (46%).

Στη χρόνια προστατίτιδα, οι σεξουαλικές διαταραχές έχουν πολλά χαρακτηριστικά. Κατ 'αρχάς, όλα τα συστατικά της συνουσιακής (σεξουαλικής) λειτουργίας ενός άνδρα διαταράσσονται σε διάφορους βαθμούς: λίμπιντο, στύση, εκσπερμάτωση. Δεύτερον, η σεξουαλική δυσλειτουργία εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με μακρύ (περισσότερο από 5 χρόνια) ιστορικό της νόσου. Τρίτον, η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συχνά ο κύριος λόγος για την αναζήτηση ιατρικής φροντίδας.

Η στυτική δυσλειτουργία σημειώνεται από το 30% των ασθενών που πάσχουν από χρόνια προστατίτιδα, κυρίως λόγω του ψυχογόνου παράγοντα - μια καταστροφική αντίληψη της νόσου.

Τα συμπτώματα της προστατίτιδας εμφανίζονται τουλάχιστον μία φορά στη ζωή στο 50% των ανδρών.

Παθογένεση της προστατίτιδας

Ο μηχανισμός ανάπτυξης της προστατίτιδας είναι πολύπλευρος και πολύπλοκος. Πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στην ανάπτυξή του. Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας βακτηριακής προστατίτιδας προκαλούνται από έναν καταρράκτη διεργασιών που προκαλούνται από ανερχόμενη ουρηθρική λοίμωξη ή ενδοπροστατική παλινδρόμηση (ροή ούρων).

Η διείσδυση μικροοργανισμών στον προστάτη αδένα είναι δυνατή μέσω της ανοδικής οδού (μέσω της ουρήθρας) ή εγκάρσια από τη λεμφική οδό. Η διάρροια και η δυσκοιλιότητα που σχετίζονται με διαταραχή της λειτουργίας του ορθικού φραγμού θεωρούνται ως προκλητικός παράγοντας στη χρόνια προστατίτιδα. Ωστόσο, ο μηχανισμός διείσδυσης μικροοργανισμών στον προστάτη δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί.

Η διαταραχή των ούρων με προστατίτιδα μπορεί να προκύψει από:

 • αύξηση του τόνου των λείων μυών της προστατικής ουρήθρας αυξάνοντας τη δραστηριότητα των αδρενεργικών υποδοχέων.
 • διεύρυνση του προστάτη ή στένωση της ουρήθρας, με αποτέλεσμα την ταραχώδη ροή ούρων, απόφραξη εξόδου της ουροδόχου κύστης και ενδοπροστατική παλινδρόμηση.

Στο μέλλον, υπάρχει παραβίαση της αποστράγγισης των αγωγών του προστάτη αδένα, στασιμότητα των εκκρίσεων του προστάτη, οίδημα, ενεργοποίηση του καταρράκτη αραχιδονικού οξέος, φλεγμονή και ισχαιμία. Σχηματίζεται ένας φαύλος κύκλος παθολογικών αλλαγών.

Ταξινόμηση και στάδια ανάπτυξης της προστατίτιδας

Υπάρχουν 4 κύριες κατηγορίες (τύποι) προστατίτιδας.

 1. Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα(κατηγορία Ι).
 2. Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα(κατηγορία II).
 3. Χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα / σύνδρομοχρόνιος πυελικός πόνος (κατηγορία III). Μπορεί να είναι φλεγμονώδες (κατηγορία III A) ή μη φλεγμονώδες (κατηγορία III B).
 4. Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα.Ιστολογική προστατίτιδα που προσδιορίζεται με βιοψία του προστάτη (κατηγορία IV).

Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδαΔιαφορετικόςαρωματώδης,εκδηλώνεται ως επαναλαμβανόμενα επεισόδια παρόξυνσης με την παρουσία ή απουσία πλήρους ύφεσης μεταξύ τους. Τα συμπτώματα είναι συνήθως λιγότερο σοβαρά από αυτά της οξείας προστατίτιδας.

Ταξινόμηση Εθνικών Αμερικανικών Ινστιτούτων Υγείας. . .

 • Τύπος Ι(οξεία βακτηριακή προστατίτιδα) - οξεία λοίμωξη του προστάτη: τα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται ξαφνικά. Ρίγη, πυρετός, πόνος σε όλο το σώμα, αδυναμία, πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης και των γεννητικών οργάνων, συχνή, επώδυνη ούρηση, πόνος κατά την εκσπερμάτωση. Πιθανά συμπτώματα οξείας βακτηριακής προστατίτιδας περιλαμβάνουν αίμα στα ούρα ή / και σπέρμα. Είναι σπάνιο. Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με αντιβιοτικά.
 • Τύπος II(χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα) - μια χρόνια ή επαναλαμβανόμενη λοίμωξη του προστάτη: τα συμπτώματα είναι τα ίδια με την οξεία προστατίτιδα, αλλά εμφανίζονται σταδιακά και είναι λιγότερο έντονα. Μπορεί να απαιτηθούν πολλά μαθήματα αντιβιοτικής θεραπείας.
 • Τύπου III(χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα και σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου): δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης.
 • III Ένας τύπος: παρουσία λευκοκυττάρων σε εκσπερμάτιση / έκκριση προστάτη / τρίτο μέρος ούρων που λαμβάνεται μετά από μασάζ προστάτη
 • Τύπος III Β: απουσία λευκοκυττάρων σε εκσπερμάτιση / έκκριση προστάτη / τρίτο μέρος ούρων που λαμβάνεται μετά από μασάζ προστάτη. Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης και των γεννητικών οργάνων, συχνή ώθηση ούρησης, δυσκολία στην ούρηση (συχνά τη νύχτα), κάψιμο ή επώδυνη ούρηση και εκσπερμάτωση. Αντιπροσωπεύει περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων προστατίτιδας. Δεν υπάρχουν γνωστές αιτίες ή κλινικά αποδεδειγμένες θεραπείες.
 • Τύπος IV(ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα): Μερικές φορές αυξάνεται ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων. Δεν απαιτείται θεραπεία. Εντοπίστηκε σε βιοψία προστάτη.

Τα όρια μεταξύ των διαφόρων μορφών προστατίτιδας είναι θολά.

Επιπλοκές της προστατίτιδας

Με φλεγμονώδεις βλάβες του αδένα του προστάτη, τα κοντινά όργανα εμπλέκονται στην παθολογική διαδικασία: ο σπερματοδόχος φυματισμός, οι αδένες του Cooper, οι σπερματικοί κυστίδες και η οπίσθια ουρήθρα. Η μόλυνση μπορεί να διεισδύσει ταυτόχρονα στον προστάτη και στα γύρω όργανα.

Κυστείτιδα- φλεγμονή των σπερματικών κυστιδίων. Οι πόνοι εντοπίζονται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και βαθιά στη λεκάνη, ακτινοβολώντας στο ιερό. Ο πόνος είναι συνήθως μονόπλευρος, καθώς και τα δύο σπερματικά κυστίδια επηρεάζονται σε διάφορους βαθμούς. Η κυστίτιδα μπορεί να είναι ασυμπτωματικήΤο μόνο παράπονο των ασθενών μπορεί να είναι η παρουσία αίματος στο σπέρμα. Σημειώνεται επίσης περιοδική πυουρία (πύον στα ούρα) και πυοσπερμία (πύον στην εκσπερμάτιση).

ανατομία του προστάτη

Οπίσθια ουρηθρίτιδα, κολικίτιδα (φλεγμονή του σπέρματος της φυματίωσης). . . Με την προστατίτιδα, η λοίμωξη διεισδύει στον σπερματικό φυματισμό, αυτό οφείλεται στην εγγύτητα του προστάτη με τους εκκριτικούς πόρους.

Απόστημα του προστάτη.Τα παθογόνα που προκαλούν προστατίτιδα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ένα απόστημα του προστάτη. Πρόκειται για μια σοβαρή σηπτική (βακτηριακή) ασθένεια, η οποία συνοδεύεται από αδυναμία, πυρετό, ρίγη με ιδρώτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρείται μειωμένη συνείδηση και παραλήρημα. Ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία.

Σκλήρυνση του προστάτη (ίνωση).Πρόκειται για μια καθυστερημένη επιπλοκή της προστατίτιδας, η οποία βασίζεται στην αντικατάσταση του προστάτη ιστού με ουλές (εκφυλισμός του συνδετικού ιστού, δηλαδή σκλήρυνση), που οδηγεί στο γεγονός ότι ο αδένας συρρικνώνεται, μειώνεται σε μέγεθος και χάνει εντελώς τη λειτουργία του. Κατά κανόνα, τα σκληρυντικά συμπτώματα αναπτύσσονται πολύ μετά την έναρξη της φλεγμονώδους διαδικασίας στον προστάτη.

Κύστεις του προστάτη.Αυτοί οι σχηματισμοί μπορούν να συμβάλουν στο σχηματισμό λίθων στον προστάτη. Η παρουσία λοίμωξης σε κύστη μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα προστάτη. Δεν είναι δύσκολο να διαγνωστεί μια κύστη προστάτη χρησιμοποιώντας υπερηχογράφημα. Μπορούν επίσης να εντοπιστούν με ψηφιακή ορθική εξέταση.

Πέτρες προστάτη.Είναι αρκετά κοινά. Οι αιτίες της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι προκύπτουν ως αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης φλεγμονώδους διαδικασίας στον προστάτη. Οι πέτρες είναι μονές και πολλαπλές, με διάμετρο 1 έως 4 mm. Οι μεγάλες πέτρες είναι σπάνιες. Οι πέτρες φράζουν τον αδένα, λόγω του οποίου το μυστικό σταματάει μέσα του, ο αδένας είναι υπερβολικά εκτεταμένος και σχηματίζονται ξεχωριστές κύστες, στις οποίες εισέρχεται η μόλυνση. Οι ασθενείς με πέτρες στον προστάτη αδένα πρέπει να αντιμετωπίσουν συνεχή θαμπό πόνο στο περίνεο. Οι επώδυνες αισθήσεις εξαπλώνονται στο πέος της γλαγγιάς και προκαλούν συχνή ώθηση στην ούρηση, η οποία γίνεται δύσκολη και επώδυνη.

διαγνωστικά του προστάτη

Αγονία. Η χρόνια μακροχρόνια προστατίτιδα μειώνει κυρίως τη κινητική λειτουργία του σπέρματος, καθιστώντας τα εντελώς ακίνητα. Μία από τις συνέπειες είναι η παραβίαση της παραγωγής τους, ο σχηματισμός ανώριμων σπερματοζωαρίων που έχουν ασυνήθιστα αλλοιωμένο σχήμα (και μικρότερος αριθμός από αυτούς από πριν).

Διαταραχή της εκσπερμάτωσης.Η προστατίτιδα όλων των μορφών προκαλεί σεξουαλική δυσλειτουργία. Αρχικά, οι ασθενείς αντιμετωπίζουν πρόωρη εκσπερμάτωση, με φυσιολογική στύση, η οποία στη συνέχεια εξασθενεί και ο βαθμός οργασμού μειώνεται. Η παρατεταμένη ύπαρξη χρόνιας προστατίτιδας συμβάλλει στη μείωση της παραγωγής ανδρικών σεξουαλικών ορμονών και στην αποδυνάμωση της λίμπιντο.

Στυτική δυσλειτουργία.Έχει περιγραφεί η σχέση μεταξύ χρόνιας προστατίτιδας / συνδρόμου χρόνιου πυελικού πόνου και στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτή η διαταραχή είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τους άνδρες.

Διάγνωση προστατίτιδας

Η εμφάνιση των πρώτων σημείων φλεγμονής του προστάτη αδένα απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Ο ουρολόγος θα αποκλείσει πολλές ασθένειες που έχουν παρόμοιες εκδηλώσεις και θα καθορίσει σε ποια κατηγορία (τύπος) ανήκει η ασθένεια. Πριν επιλέξει μια θεραπεία, ένας ειδικός θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις και θα προσφέρει να υποβληθεί σε δοκιμή αξιολόγησης.

Τι ερωτήσεις μπορεί να κάνει ο γιατρός

Στο ραντεβού, ο γιατρός θα ορίσει σίγουρα: τη διάρκεια των κλινικών εκδηλώσεων της νόσου, τη θέση και τη φύση του πόνου, για παράδειγμα, στο περίνεο, το όσχεο, το πέος και τον εσωτερικό μηρό. αλλαγές στη φύση του σπέρματος (παρουσία πύου και αίματος).

Στη ρεσεψιόν, ο ουρολόγος θα προσφέρει να συμπληρώσει ειδικά ερωτηματολόγια, ένα από αυτά είναι ο δείκτης συμπτωμάτων χρόνιας προστατίτιδας.

Ο ασθενής πρέπει να υποβάλει ερωτήσεις στον γιατρόσχετικά με τις δοκιμές και τις μελέτες που πρέπει να γίνουν, πώς να προετοιμαστούν για αυτά, ποια θεραπεία σκοπεύει να συνταγογραφήσει και πού μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασθένεια.

Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα διαγιγνώσκεται όταν τα συμπτώματα διαρκούν τουλάχιστον τρεις μήνες.

Η έρευνα θα περιλαμβάνει:

 • Ψηφιακή ορθική εξέταση του αδένα για τον προσδιορισμό της έκτασης της διεύρυνσης του προστάτη και της συνέπειας του.
 • ψηφιακή ορθική εξέταση του προστάτη
 • Δοκιμές εκκρίσεων του προστάτη, των ούρων και / ή εκσπερμάτισης.
 • Προσδιορισμός ουρογεννητικής λοίμωξης.
 • Υπερηχογραφική εξέταση του ουροποιητικού συστήματος (νεφρά, προστάτης, ουροδόχος κύστη με προσδιορισμό των υπολειμμάτων ούρων)
 • υπερηχογράφημα του προστάτη
 • Ουροδυναμική μελέτη.

Στην περίπτωση οξείας βακτηριακής προστατίτιδας, μπορεί να βρεθεί πρησμένος και επώδυνος προστάτης με ψηφιακή ορθική εξέταση. Το μασάζ του προστάτη αντενδείκνυται καθώς μπορεί να οδηγήσει σε βακτηριαιμία και σήψη.

Η πιο σημαντική μελέτη για την εξέταση ασθενών με οξεία βακτηριακή προστατίτιδα είναι η καλλιέργεια των εκκρίσεων του προστάτη. Για την κατηγοριοποίηση της χρόνιας προστατίτιδας, η ποσοτική καλλιέργεια και η μικροσκοπία δειγμάτων ούρων και οι εκκρίσεις προστάτη που λαμβάνονται μετά το μασάζ του προστάτη είναι ακόμα σημαντικές μέθοδοι.

Androflor - μια ολοκληρωμένη μελέτη της μικροβιοκένωσης του ουρογεννητικού συστήματος στους άνδρες με PCR. Σας επιτρέπει να προσδιορίσετε την ποιοτική και ποσοτική σύνθεση της μικροχλωρίδας. Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τον έλεγχο της θεραπείας φλεγμονωδών μολυσματικών ασθενειών του ουροποιητικού συστήματος.

Αφού εντοπίσει την αιτία της νόσου, ο γιατρός θα συστήσει μια πορεία θεραπείας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι τυπικές μέθοδοι μόνο στο 5-10% των περιπτώσεων μπορούν να ανιχνεύσουν μια λοίμωξη, η οποία τελικά οδηγεί σε προστατίτιδα.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ προστατίτιδας, ειδικού προστάτη αντιγόνου (PSA) και καρκίνου του προστάτη

Η μέτρηση των συνολικών επιπέδων PSA και των ελεύθερων PSA στην προστατίτιδα δεν παρέχει πρόσθετες διαγνωστικές πληροφορίες. Είναι γνωστό ότι στο 60 και 20% των ασθενών με οξεία και χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα, το επίπεδο του ειδικού προστάτη αντιγόνου (PSA), αντίστοιχα, αυξάνεται. Μετά το τέλος της θεραπείας, το επίπεδο PSA μειώνεται στο 40% των ασθενών. Το PSA δεν θεωρείται ειδικός δείκτης για καρκίνο του προστάτη, επειδή τα επίπεδα PSA μπορούν να αυξηθούν σε καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και προστατίτιδα.

Θεραπεία της προστατίτιδας

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη θεραπεία της παθολογίας ανατίθεται στη φαρμακευτική θεραπεία.

Θεραπεία με αναστολείς άλφα 1

Οι άλφα-αποκλειστές συνταγογραφούνται για ασθενείς που παραπονιούνται για δυσκολία στην ούρηση. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη διευκόλυνση της ούρησης και στη χαλάρωση των μυών του προστάτη και της ουροδόχου κύστης. Σε ορισμένους ασθενείς συνταγογραφούνται φάρμακα για μείωση των επιπέδων ορμονών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη συρρίκνωση του αδένα και στη μείωση της δυσφορίας. Τα μυοχαλαρωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από οίδημα του προστάτη που ασκεί πίεση στους κοντινούς μυς. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορεί να βοηθήσουν εάν υπάρχει πόνος.

Η συνήθης αντιβιοτική θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν οδηγεί σε μείωση του αριθμού των υποτροπών της νόσου και επομένως χρησιμοποιείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και συνταγογραφείται επίσηςβοηθητικά φάρμακα: βιοδιεγερτικά, εκχυλίσματα διαφόρων φυτών και εντόμων και τα βιολογικά συστατικά τους, τα οποία μπορούν να έχουν τη μορφήπρωκτικά υπόθετα. . . Παρά το μεγάλο οπλοστάσιο των ναρκωτικών, η αποτελεσματικότητα της χρήσης τους παραμένει ανεπαρκής.

Φυσιοθεραπεία στη θεραπεία της προστατίτιδας

Για χρόνια προστατίτιδα των κατηγοριών II, III A και III B, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν φυσικοθεραπευτικές μέθοδοι:

 • μασάζ του προστάτη αδένα (προστάτης)
 • θεραπεία με λέιζερ;
 • υπερθερμία και θερμοθεραπεία
 • ηλεκτρική διέγερση με διαμορφωμένα ρεύματα δερματικών ή ορθικών ηλεκτροδίων.
 • βελονισμός (βελονισμός).

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτών των θεραπειών είναι ακόμη υπό μελέτη. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της προστατίτιδαςλαϊκές μεθόδους, π. χιιδοθεραπεία.Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια αυτής της μεθόδου για τη θεραπεία της προστατίτιδας δεν έχει αποδειχθεί.

Ένεση βλαστικών κυττάρων

Η κυτταρική θεραπεία (ενέσεις βλαστικών κυττάρων) στη θεραπεία της προστατίτιδας είναι επί του παρόντος μια πολλά υποσχόμενη τεχνική στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης. Προς το παρόν, όσον αφορά την ένεση βλαστικών κυττάρων στον προστάτη, μπορούμε να έχουμε μόνο υποθέσεις σχετικά με τους μηχανισμούς του, καθώς και εμπειρικά δεδομένα που λαμβάνονται από μεμονωμένες ομάδες ερευνητών.

Χειρουργική θεραπεία της προστατίτιδας

Οι χειρουργικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται μόνο για τη θεραπεία επιπλοκών της προστατίτιδας - απόστημα και εξάτμιση των σπερματικών κυστιδίων.

Η θεραπεία του συνδρόμου χρόνιου πυελικού πόνου απαιτεί ξεχωριστή εξέταση. Η ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα (κατηγορία IV) δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται εκτός εάν ο ασθενής σκοπεύει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση προστάτη. Σε αυτήν την περίπτωση, στον ασθενή χορηγείται προφυλακτική θεραπεία με αντιβιοτικά.

Διατροφή και τρόπος ζωής για προστατίτιδα

Δεν απαιτείται ειδική διατροφή για προστατίτιδα, αλλά η κατανάλωση πολλών λαχανικών, άπαχου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων θα βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου. Είναι σημαντικό να καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε (φύτρο σίτου, αραβοσιτέλαιο κ. λπ. ), η ζάχαρη πρέπει να αντικαθίσταται με φυσικό μέλι. Η σωστή διατροφή για προστατίτιδα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εντέρου και να μειώσει την πιθανότητα υποτροπής ή ταχύτητας ανάκαμψης. Συνιστάται να τηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να πίνετε περισσότερα υγρά και να περιορίζετε την καφεΐνη και το αλκοόλ.

Πρόβλεψη. Προφύλαξη

Η οξεία προστατίτιδα γίνεται συχνά χρόνια, ακόμη και με έγκαιρη και επαρκή θεραπεία.

Η πλήρης ανάρρωση δεν είναι πάντα εφικτή, ωστόσο, με τη σωστή συνεπή θεραπεία και σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού, είναι δυνατόν να εξαλειφθεί η δυσφορία και ο πόνος. Ανεξάρτητοςθεραπεία προστατίτιδας στο σπίτιμπορεί να είναι επικίνδυνο και να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Δεν μπορούν να αναγνωριστούν όλες οι περιπτώσεις προστατίτιδας ως αιτία, αλλά υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε την εμφάνιση προστατίτιδας. Τα ίδια βήματα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των υπαρχόντων συμπτωμάτων:

 1. Πίνετε πολλά υγρά. Η κατανάλωση πολλών υγρών οδηγεί σε συχνή ούρηση, διευκολύνοντας έτσι την έκπλυση μολυσματικών παραγόντων από την προστατική ουρήθρα.
 2. Αδειάζετε τακτικά την ουροδόχο κύστη σας.
 3. Αποφύγετε τον ερεθισμό της ουρήθρας. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης, πικάντικων τροφών και αλκοόλ.
 4. Μειώστε την πίεση στον προστάτη. Οι άνδρες που κάνουν ποδήλατο συχνά πρέπει να χρησιμοποιούν ένα χωριστό κάθισμα για να ανακουφίσουν την πίεση στην περιοχή του προστάτη.
 5. Παραμείνετε σεξουαλικά ενεργοί.