Αποτελεσματική θεραπεία του αδενώματος του προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (BPH) ή το αδένωμα είναι μια διεύρυνση του στρωματικού συστατικού ή του επιθηλίου του προστάτη. Η νόσος εμφανίζεται σε άνδρες άνω των 40 ετών, λιγότερο συχνά σε νεαρή ηλικία. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η πιθανότητα ανάπτυξής της μετά από 50 χρόνια είναι περίπου 40% και περισσότερο από 75% - μετά το 65. Στην πραγματικότητα, το 90% όλων των ανδρών αργά ή γρήγορα αντιμετωπίζουν την ασθένεια, οπότε πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων για τις αιτίες , παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και σύγχρονη θεραπεία του προστάτη αδενώματος.

Κίνδυνοι

Το αδένωμα είναι ένας καλοήθης σχηματισμός, επομένως, από μόνο του, δεν βλάπτει το σώμα. Ωστόσο, με την ανάπτυξη, οι ιστοί του σχηματισμού μπλοκάρουν τον αυλό του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο εμποδίζει την ούρησηΑυτό οφείλεται σε μια σειρά από δυσάρεστες επιπλοκές και οδυνηρές αισθήσεις, ειδικά στα μεταγενέστερα στάδια. Η αναδυόμενη συμφόρηση οδηγεί στο σχηματισμό λοιμώξεων, λίθων στην ουροδόχο κύστη, βλάβης σε αυτήν, καθώς και σοβαρών διαταραχών στην εργασία των νεφρών, έως την ανάπτυξη αστοχίας. Επομένως, με την παραμικρή εκδήλωση συμπτωμάτων, είναι απαραίτητο να κλείσετε ραντεβού με έναν ουρολόγο, να υποβληθείτε σε διεξοδική εξέταση και, με βάση τα αποτελέσματά του, να επιλέξετε την πιο αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας του αδενώματος του προστάτη.

Στάδια και συμπτώματα

Η πορεία της νόσου μπορεί να χωριστεί περίπου σε τρία κύρια στάδια, συνοδευόμενα από διάφορα συμπτώματα:

 • I - χαρακτηρίζεται από συχνότερες επιτακτικές παρορμήσεις, νυκτουρία (αύξηση του όγκου της νυκτερινής εξόδου ούρων), τα πρώτα σημάδια ακράτειας, μια πιο αργή ροή. Σε αυτό το στάδιο, η ασθένεια μπορεί να παραμείνει για αρκετά χρόνια χωρίς να εξελιχθεί σε πιο σοβαρή μορφή.
 • II - πιο έντονα συμπτώματα. Η ροή των ούρων μπορεί να διακοπεί, είναι απαραίτητο να πιέζετε συχνά για ούρηση, κάτι που συχνά οδηγεί σε κήλες και πρόπτωση του ορθού. Μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, υπάρχει μια αίσθηση δυσαρέσκειας, ημιτελής εκκένωση. Η ασθένεια αναπτύσσεται πιο ενεργά, η μετάβαση στην επόμενη μορφή διαρκεί σχετικά λίγο χρόνο.
 • III - λόγω του σωρευτικού αποτελέσματος, εκτείνεται η ουροδόχος κύστη, η ελαστικότητά της μειώνεται, αναπτύσσονται λοιμώξεις, εμφανίζονται πέτρες στα νεφρά και αυξάνεται η ακράτεια. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν γενικά συμπτώματα δηλητηρίασης - αδυναμία, έλλειψη όρεξης, ναυτία, δυσκοιλιότητα, επίμονη ξηροστομία.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι παρόμοια συμπτώματα συνοδεύονται από ορισμένους τύπους νευρικών διαταραχών και καρκίνου. Μια ακριβής διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο στην κλινική μετά από κατάλληλη έρευνα.

Θεραπεία της νόσου

θεραπεία της προστατίτιδας στους άνδρες

Προς το παρόν, η υπερπλασία του προστάτη είναι μια αρκετά καλά μελετημένη ασθένεια. Η θεραπεία της δεν προκαλεί ιδιαίτερες δυσκολίες και μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου, τον τύπο, την ταχύτητα και το στάδιο ανάπτυξης, την ηλικία του ασθενούς, τη γενική του υγεία και άλλους παράγοντες.

Γενικά, όλες οι μέθοδοι χωρίζονται συμβατικά σε φάρμακα, μη φάρμακα και χειρουργικά. Υπάρχουν επίσης πολλές συνταγές από εναλλακτική (παραδοσιακή) ιατρική, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια διαφόρων φυτικών παρασκευασμάτων, αλλά η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει αποδειχθεί από κλινικές δοκιμές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τέτοιες μέθοδοι θεραπείας του αδενώματος του προστάτη περιπλέκουν μόνο την πορεία της νόσου , επηρεάζοντας αρνητικά την κατάσταση του ασθενούς.

Τεχνικές χωρίς ναρκωτικά

Για ήπια συμπτώματα ή πιο σοβαρά συμπτώματα που δεν επηρεάζουν την ποιότητα ζωής, χρησιμοποιείται προσεκτική αναμονή, που ονομάζεται επίσης ενεργός αναμονή. Συνίσταται στην τακτική παρακολούθηση της κατάστασης χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Επίσης, διεξάγεται θεραπεία συμπεριφοράς, που περιλαμβάνει:

 • άρνηση λήψης αντιχολινεστεράσης και διουρητικών φαρμάκων χωρίς πρόσθετες οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό.
 • υποχρεωτική πλήρης εκκένωση της ουροδόχου κύστης πριν τον ύπνο.
 • ασκήσεις φυσικοθεραπείας, ασκήσεις Kegel και άλλες ενέργειες που στοχεύουν στην εκπαίδευση των πυελικών μυών.
 • μείωση της χρήσης διουρητικών προϊόντων και υγρών, ιδίως - τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Η τεχνική χρησιμοποιείται τόσο ανεξάρτητα όσο και ως συμπλήρωμα στη φαρμακευτική θεραπεία.

Θεραπεία φαρμάκων

Μπορεί να συνταγογραφηθούν ορισμένα φάρμακα για σοβαρά έως μέτρια συμπτώματα, όπως:

 • αλφουζοσίνη, ταμσουλοσίνη και άλλοι άλφα αποκλειστές ·
 • solifenacin, Μ-αντιχολινεργικά, αποκλειστές μουσκαρινικών υποδοχέων - με σαφή επικράτηση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από συμφόρηση.
 • αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου V - χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της ανικανότητας και των αιτίων της, αλλά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί στη θεραπεία της υπερπλασίας.
 • φιναστερίδη και άλλοι αναστολείς της 5-άλφα-αναγωγάσης - μειώστε το ρυθμό πολλαπλασιασμού των ιστών του προστάτη, μειώστε το μέγεθός του.

Αυτά και άλλα φάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή σε περιπτώσεις όπου αντενδείκνυται για κάποιο λόγο.

Χειρουργική επέμβαση

Σήμερα, οι χειρουργικές επεμβάσεις θεωρούνται το «πρότυπο χρυσού» και η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το αδένωμα του προστάτη. Με τη βοήθειά τους, μπορείτε να επιτύχετε πλήρη απομάκρυνση του αδενώματος του προστάτη με ελάχιστες συνέπειες για το σώμα, διατηρώντας φυσιολογική ούρηση και στύση. Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι η ικανότητα εφαρμογής σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου. Στην κλινική μας, ασκούνται αρκετοί βασικοί τύποι χειρουργικής επέμβασης. Η απόφαση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του αδενώματος του προστάτη λαμβάνεται από τον θεράποντα ιατρό μαζί με τον ασθενή μετά από ενδελεχή εξέταση και εξέταση.

Ανοίξτε την αδενομεκτομή

Η ανοιχτή αδενομεκτομή είναι μια κλασική επέμβαση που περιλαμβάνει μια τομή στο περίνεο ή στην κάτω κοιλιακή χώρα και αφαίρεση του φλεγμονώδους αδενικού ιστού χρησιμοποιώντας διάφορα όργανα. Το κύριο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η καλή γνώση και η απουσία ανάγκης για ειδικό εξοπλισμό, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σχεδόν οποιαδήποτε κλινική. Ωστόσο, λόγω του ανοίγματος, η επέμβαση συνοδεύεται συχνά από εκτεταμένη αιμορραγία. Επιπλέον, λόγω της εγγύτητας του προστάτη με τους νευρικούς κόμβους, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος βλάβης που οδηγεί σε διαταραχές της σεξουαλικής και ουρικής λειτουργίας.

Διαουρηθρική εκτομή

Το TURP του αδενώματος του προστάτη είναι μια διαδικασία για την αφαίρεση μέρους του προστάτη αδένα χρησιμοποιώντας έναν βρόχο ηλεκτροεπεξεργασίας. Σήμερα είναι μια από τις πιο προτιμώμενες και συχνά εκτελούμενες λειτουργίες λόγω της χαμηλής εισβολής. Όλα τα όργανα φέρονται στο σχηματισμό μέσω του ουρηθρικού σωλήνα χωρίς τομές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απώλεια αίματος, δεν υπάρχουν ουλές στο δέρμα και η περίοδος ανάρρωσης είναι μόνο μερικές ημέρες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, συλλέγονται πλήρεις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του ουροποιητικού συστήματος και εξαλείφονται τυχόν ανωμαλίες.

Νέο στη θεραπεία του αδενώματος του προστάτη

Οι πιο ελπιδοφόρες είναι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες και εξοπλισμό. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Εκπυρήνωση λέιζερ Holmium της υπερπλασίας του προστάτη (HoLEP) - η επέμβαση πραγματοποιείται με μικρές τομές (έως 2 cm). Με τη βοήθεια ενός λαπαροσκοπίου, μια ίνα λέιζερ εισάγεται στην ουροδόχο κύστη και μέσω του λαιμού της μεταφέρεται στον αδένα. Ο αδενωματώδης ιστός αφαιρείται χρησιμοποιώντας απαλές τομές που έγιναν με ένα εξαιρετικά ακριβές και ασφαλές λέιζερ κρυστάλλου holmium, μετά το οποίο διασπάται. Αυτή η προσέγγιση εγγυάται σχεδόν πλήρη απουσία βλάβης σε υγιείς ιστούς και ελάχιστη απώλεια αίματος.
 • διαδερμική φωτοεπιλεκτική εξάτμιση - η μέθοδος συνίσταται στην πλήρη καύση των κατεστραμμένων ιστών χρησιμοποιώντας εστιασμένη ακτινοβολία λέιζερ χωρίς να καταστρέφονται τα υγιή κύτταρα. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω του ουρηθρικού σωλήνα, το οποίο αποκλείει τυχόν τομές και ουλές, σας επιτρέπει να επιτύχετε έναν ελάχιστο αριθμό υποτροπών, μειώνει το χρόνο ανάρρωσης σε αρκετές ημέρες.
 • ρομποτική υποβοηθούμενη λαπαροσκόπηση - εκτελείται χρησιμοποιώντας το προηγμένο ρομποτικό συγκρότημα "Da Vinci", εξοπλισμένο με τα απαραίτητα εργαλεία και εξοπλισμό για βιντεοσκόπηση. Ο έλεγχος πραγματοποιείται από έναν έμπειρο χειρουργό σε ένα ειδικό τερματικό και η εικόνα από την κάμερα εμφανίζεται σε μια μεγάλη οθόνη σε υψηλή ανάλυση, η οποία επεκτείνει σημαντικά το πεδίο λειτουργίας. Ειδικοί αλγόριθμοι του ρομπότ εξομαλύνουν όλες τις απότομες και τυχαίες κινήσεις του χειριστή, εξαλείφοντας εντελώς έναν ανθρώπινο παράγοντα όπως τον τρόμο. Η χρήση του συγκροτήματος σάς επιτρέπει να εκτελείτε τη λειτουργία όσο το δυνατόν ακριβέστερα και με ακρίβεια, μέσω μικρών, αρκετών χιλιοστών, τομών.

Όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα - ακριβό εξοπλισμό και την ανάγκη για έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό να συνεργαστεί με αυτό. Επομένως, τέτοιες τεχνικές ενδέχεται να μην χρησιμοποιούνται σε κάθε νοσοκομείο.