πώς να θεραπεύσετε την προστατίτιδα

Χαρακτηριστικό της νόσου των ανδρών, που συνοδεύεται από διαταραχή των λειτουργιών του ουροποιητικού συστήματος και συμβάλλει στην ανάπτυξη ορισμένων μη αναστρέψιμων παθολογιών, είναι η προστατίτιδα. Η ασθένεια είναι μια φλεγμονή του προστάτη.

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονή του προστάτη

Ως συμπτώματα της νόσου, αξίζει να τονιστεί:

  • πόνος σχεδόν σε κάθε μέρος της περιοχής του ισχίου (περίνεο, πρωκτός, βουβωνική χώρα, όσχεο κ. λπ. ).
  • η ούρηση γίνεται συχνότερη, συνοδευόμενη από πόνο.
  • η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται και η θερμοκρασία στον πρωκτό είναι αισθητά υψηλότερη από τη θερμοκρασία στη μασχάλη.
  • μπορεί να παρατηρηθεί πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες ποικίλης σοβαρότητας.
  • περιοδικά υπάρχουν σοβαροί πονοκέφαλοι και εμφανίζεται γενική αδυναμία του σώματος.

Γιατί συμβαίνει προστατίτιδα;

Οι αιτίες της παθολογίας χωρίζονται σε μολυσματικές και μη μολυσματικές. Προφανώς, στην πρώτη περίπτωση, η αιτία της νόσου είναι η δραστηριότητα μικροοργανισμών που εισέρχονται στο σώμα του άνδρα από έξω.

Μεταξύ των μη μολυσματικών λόγων, αξίζει να επισημανθεί ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, υποθερμία, χαμηλή σωματική δραστηριότητα, παρατεταμένη σεξουαλική αποχή, υπερβολικά ενεργή σεξουαλική ζωή, αλκοολισμός.

Οι μολυσματικές αιτίες της ανάπτυξης της προστατίτιδας μπορούν να χωριστούν περίπου σε δύο τύπους. Ο πρώτος τύπος μολυσματικών αιτιών πρέπει να περιλαμβάνει λοιμώξεις που έχουν αποκτηθεί σεξουαλικά από έναν μολυσμένο σύντροφο και ο δεύτερος τύπος περιλαμβάνει υπάρχουσες μολυσματικές ασθένειες στο σώμα των ανδρών κατά των οποίων αναπτύσσεται προστατίτιδα (χρόνια αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα, νεφρική νόσος).

Τύποι προστατίτιδας

Λόγω ορισμένων παραγόντων και κριτηρίων, η προστατίτιδα χωρίζεται σε οξεία, χρόνια, χρόνια βακτηριακή και ασυμπτωματική. Συχνά η ασθένεια συνοδεύεται από ουρηθρίτιδα ή φλυκταινώδη. Η εμφάνιση οξείας προστατίτιδας μπορεί να βασίζεται στην παθογόνο δράση ενός τεράστιου αριθμού μικροοργανισμών (E. coli, Klebsiela, Proteus, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter, Staphylococcus aureus, κ. λπ. ). Πολλοί μικροοργανισμοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της υγιούς μικροχλωρίδας των ιστών του δέρματος ή των εντέρων, ωστόσο, όταν μπαίνουν στους ιστούς του προστάτη, προκαλούν μια ταχέως αναπτυσσόμενη φλεγμονώδη διαδικασία. Λόγω των έντονων κλινικών συμπτωμάτων, η διάγνωση μιας οξείας μορφής παθολογίας είναι ένα σχετικά απλό μέτρο. Κατά κανόνα, οι εξετάσεις αίματος και ούρων είναι επαρκείς, αλλά για μέγιστο ενημερωτικό περιεχόμενο, μπορεί να ληφθεί επίχρισμα για βακτηριολογική εξέταση, υπερηχογράφημα διάταξης, υπολογιστική τομογραφία ή απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού.

Η ανάπτυξη μιας χρόνιας βακτηριακής μορφής προστατίτιδας συμβαίνει ως αποτέλεσμα της παθογόνου δραστηριότητας των παθογόνων μικροοργανισμών που έχουν εισέλθει στους ιστούς του προστάτη. Μεταξύ των μεθόδων για τη διάγνωση αυτής της μορφής της νόσου, αξίζει να τονιστεί η ουροφλομετρία, η μικροσκοπία της έκκρισης του προστάτη και η ουρογραφία της έρευνας.

Θεραπεία της προστατίτιδας

Η θεραπεία της προστατίτιδας βασίζεται στη χρήση αντιβιοτικών, τα οποία διαφέρουν ως προς την επιθετικότητά τους ανάλογα με την ανάπτυξη και την πορεία της παθολογίας. Η συνταγογράφηση φαρμάκων είναι ατομική σε κάθε περίπτωση, εξαρτάται τόσο από τη μορφή της νόσου όσο και από τα χαρακτηριστικά του οργανισμού. Η συνταγογράφηση φαρμάκων και η δοσολογία τους καθορίζονται από τον θεράποντα ουρολόγο, με βάση τα αποτελέσματα των διαγνωστικών μελετών. Σε ορισμένες μορφές προστατίτιδας, χρησιμοποιείται συνδυαστική θεραπεία, δηλαδή, η χρήση πολλών αντιβιοτικών ταυτόχρονα, από την άποψη αυτή, συνταγογραφούνται φάρμακα για την εξουδετέρωση των παρενεργειών τους (προβιοτικά). Είναι δυνατή η χρήση ανοσοδιεγερτικών για την ενίσχυση της λειτουργικής ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος και των συμπλοκών βιταμινών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνταγογραφείται μασάζ προστάτη. Η θεραπεία της νόσου πρέπει να προσεγγιστεί πολύ, πολύ σοβαρά, τουλάχιστον λόγω της πιθανής ανάπτυξης κακοήθων νεοπλασμάτων κατά την ανάπτυξη της προστατίτιδας. Ο καρκίνος του προστάτη δεν είναι απλώς μια επικίνδυνη ασθένεια, αλλά συχνά απειλεί τη ζωή ενός ατόμου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραλείψετε τη θεραπεία και όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της νόσου, επικοινωνήστε με τον ουρολόγο σας. Η θεραπεία στα πρώτα στάδια της προστατίτιδας θα σας επιτρέψει να απαλλαγείτε από την ασθένεια για πάντα.