Πρόληψη της προστατίτιδας

Κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν είναι απαλλαγμένος από προστατίτιδα. Είναι γνωστό ότι η ασθένεια είναι πιο εύκολο να αποφευχθεί παρά να θεραπευτεί, επομένως η πρόληψη της προστατίτιδας είναι σημαντική για όλους τους άνδρες.

Για να κατανοήσουμε ποια προληπτικά μέτρα θα είναι πιο αποτελεσματικά, πρέπει να σημειωθεί ότι από τη φύση του μαθήματος, η προστατίτιδα χωρίζεται σε οξεία και χρόνια. Και οι μέθοδοι πρόληψης για αυτές τις ασθένειες είναι διαφορετικές.

Πρόληψη της οξείας προστατίτιδας στους άνδρες

Η οξεία προστατίτιδα συνοδεύεται από αύξηση της θερμοκρασίας έως και 38 βαθμούς και άνω, πόνο στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, διαταραχή των ούρων και απόρριψη από την ουρήθρα. Θεραπεύεται σε νοσοκομείο.

Η οξεία φλεγμονή του προστάτη προκαλείται συνήθως από βακτηριακή λοίμωξη: σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και εντερική μικροχλωρίδα.

Επομένως, για την πρόληψη είναι απαραίτητο:

  • τηρείτε την προσωπική υγιεινή.
  • Χρησιμοποιήστε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη σεξουαλική επαφή, ειδικά με άγνωστους συντρόφους και κατά τη διάρκεια του μη συμβατικού σεξ.
  • μην υπερψύχετε.

Πρόληψη της χρόνιας προστατίτιδας

Με χρόνια προστατίτιδα και σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου, η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Δεδομένου ότι οι αιτίες αυτών των καταστάσεων δεν είναι γνωστές με ακρίβεια, συνιστώνται πολλά προληπτικά μέτρα.

Γενικά προληπτικά μέτρα για χρόνια προστατίτιδα

Πολλές συστάσεις στη βιβλιογραφία και στο Διαδίκτυο καλούν τη διόρθωση του τρόπου ζωής ως προληπτικές ενέργειες: διατροφή, σωματική δραστηριότητα, αποκλεισμός κακών συνηθειών, επισκέψεις σε συγκεκριμένα σανατόρια και θέρετρα. Ας ρίξουμε μια κριτική ματιά σε τι προσφέρουν οι δημοφιλείς πηγές ως πρόληψη της προστατίτιδας.

Σπορ και άσκηση

Η καθιστική εργασία και ένας καθιστικός τρόπος ζωής, τον οποίο οδηγούν οι περισσότεροι κάτοικοι μεγάλων πόλεων, διαταράσσουν την παροχή αίματος στους μυς του πυελικού εδάφους και στους βλεννογόνους. Αυτό βλάπτει την τοπική ανοσία και μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη λοιμώξεων.

Τακτικές αθλητικές ή γυμναστικές ασκήσεις εκπαιδεύουν τους μυς του περινέου και σας επιτρέπουν να εξαλείψετε τη στασιμότητα του αίματος στη μικρή λεκάνη. οι μεγάλες βόλτες είναι επίσης χρήσιμες.

Στην πραγματικότητα, τέτοιες ασκήσεις βοηθούν τον άνθρωπο να διατηρήσει τον εαυτό του «σε φόρμα», να διατηρήσει τη φυσική του κατάσταση, να αποτρέψει την παχυσαρκία, αλλά έχουν μικρή επίδραση στο προστάτη ή στα πυελικά όργανα.

Δεδομένου ότι η έναρξη της χρόνιας προστατίτιδας μπορεί να προηγηθεί υποθερμία, συνιστάται στους ασθενείς να αποκλείσουν το καγιάκ, τις καταδύσεις, το σερφ και το σκι από τη ζωή τους.

Μασάζ

Προληπτική πορεία μασάζ της σπονδυλικής στήλης στην οσφυϊκή περιοχή. Το μασάζ αποτρέπει τη συμφόρηση στην περιοχή του προστάτη και αποτρέπει την εμφάνιση προστατίτιδας.

Στην πραγματικότητα, το οσφυϊκό μασάζ δεν επηρεάζει την κατάσταση του προστάτη και δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόληψη της προστατίτιδας.

Προληπτική πορεία μασάζ προστάτη. Η διαδικασία φέρεται να αποτρέπει τη στασιμότητα στον προστάτη και μειώνει έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης προστατίτιδας.

Στην πραγματικότητα, το μασάζ του προστάτη - μια διαδικασία αμφίβολης αποτελεσματικότητας, μερικές φορές επώδυνη, δεν είναι μια μέθοδος πρόληψης της προστατίτιδας. Η κανονική σεξουαλική επαφή μπορεί να διασφαλίσει την εκροή των εκκρίσεων του προστάτη.

Διατροφή

Διαφορετικά τρόφιμα - συμπεριλαμβανομένων λαχανικών, φρούτων, βοτάνων, θαλασσινών, ξηρών καρπών, σπόρων στη διατροφή. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση της συμφόρησης στη μικρή λεκάνη. Πιστεύεται ότι η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να αποτελεί παράγοντα προδιάθεσης για την ανάπτυξη χρόνιας αβακτηριακής προστατίτιδας, οπότε αυτή η συμβουλή θα βοηθήσει πραγματικά στη βελτίωση της κατάστασης του προστάτη.

Εξαλείψτε τη χρήση αλκοολούχων ποτών και μπύρας, μειώστε τον αριθμό των καπνιστών τσιγάρων. Στην πραγματικότητα, είναι καλύτερο να αποκλείσετε εντελώς το κάπνισμα: προκαλεί όχι μόνο καρκίνο (καρκίνος των πνευμόνων, στομάχι, ουροδόχο κύστη, νεφρά), αλλά επίσης βλάπτει τη στυτική λειτουργία, η οποία είναι τόσο σημαντική για τους άνδρες, προκαλεί υπέρταση και άλλα προβλήματα.

προστατίτιδα σε έναν άνδρα

Παραδοσιακές μέθοδοι για την πρόληψη της προστατίτιδας στο σπίτι

Η παραδοσιακή ιατρική προσφέρει διάφορα φάρμακα για την πρόληψη της προστατίτιδας. Η χρήση χόρτων και σπόρων μαϊντανού θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη.

Στην πραγματικότητα, τα οφέλη των βοτάνων και των σπόρων μαϊντανού για τον προστάτη δεν έχουν αποδειχθεί. Ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα μέσα κατά την κρίση του. Αυτά τα χρήματα δεν έχουν βρει επιστημονική επιβεβαίωση.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη των προϊόντων μελισσών για ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα: πρόπολη, μέλι, βασιλικός πολτός, γύρη, ψωμί μέλισσας, κερί μέλισσας. Πιστεύεται ότι όταν εφαρμόζεται τοπικά ως πρωκτικά υπόθετα, αυτές οι ουσίες έχουν αντιβακτηριακές και θεραπευτικές ιδιότητες πληγών και βελτιώνουν την τοπική ανοσία.

Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και δεν διαθέτει σαφή βάση αποδεικτικών στοιχείων.

Ξεκουραστείτε σε συνθήκες σανατόριουμ

Μερικοί γιατροί συνιστούν στους ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα να επισκέπτονται τακτικά λουτρά λάσπης και υδροπαθητικά λουτρά. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα μαθήματα θεραπείας με λάσπη, θερμικά αέρια, μεταλλικά, κωνοφόρα, τεμπεντίνα λουτρά βελτιώνουν την τοπική ανοσία. Αξίζει να θυμόμαστε ότι οι ασθενείς με χρόνια προστατίτιδα αποστέλλονται σε θεραπεία σπα μόνο στο στάδιο της σταθερής ύφεσης.

Εξάλειψη των επαγγελματικών κινδύνων στην εργασία

Εκτός από τον καθιστικό τρόπο ζωής, η εργασία με διαβρωτικές οργανικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, βαφές, διαλύτες κ. λπ. μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στην εργασία του προστάτη. Εάν ένας ασθενής με χρόνια προστατίτιδα έχει επάγγελμα που σχετίζεται με επαγγελματικούς κινδύνους, συνιστάται μερικές φορές να αλλάξετε τον τύπο δραστηριότητας ως προληπτικό μέτρο.

Η χρόνια προστατίτιδα αναπτύσσεται συχνά σε ναυτικούς, φορτηγά, εργαζόμενους σε χημικές βιομηχανίες. Επομένως, η δόνηση, η επίδραση των αντιπαρατιθέμενων θερμοκρασιών, η ασθένεια κίνησης και η υποδυναμία μπορεί επίσης να αποδοθούν σε επιβλαβείς παράγοντες στην παραγωγή.

Ειδικά μέτρα για την πρόληψη της προστατίτιδας

Παρατήρηση του ουρολόγου

Τακτική προληπτική εξέταση από ουρολόγο μία φορά το χρόνο.

Αλλαγή στη σεξουαλική δραστηριότητα

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η αδιάκριτη σεξουαλική επαφή, οι μακρές περίοδοι αποχής, η παραβίαση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, η πρακτική της μη παραδοσιακής σεξουαλικής επαφής, η χρήση της τεχνικής της διακοπής της σεξουαλικής επαφής χωρίς εκσπερμάτιση κ. λπ. την ανάπτυξη χρόνιας προστατίτιδας.

Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε στασιμότητα και τη δημιουργία συνθηκών για μόλυνση της έκκρισης του προστάτη. Ως εκ τούτου, συνιστάται η χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού κατά τη σεξουαλική επαφή και την προσωπική υγιεινή.

Η καλύτερη πρόληψη της προστατίτιδας είναι το κανονικό σεξ με έναν μόνο υγιή σεξουαλικό σύντροφο. Αυτός ο απλός, χρήσιμος και ευχάριστος κανόνας αποφεύγει πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία του προστάτη.

Έγκαιρη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών

Ένας από τους λόγους για την εμφάνιση χρόνιας προστατίτιδας είναι η ανεπαρκής και επαρκής θεραπεία λοιμώξεων των πυελικών οργάνων. Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, η κυστίτιδα, η ουρηθρίτιδα, η πρωκτίτιδα, η βουβωνική λεμφαδενίτιδα και άλλες ασθένειες μπορούν να αποτελέσουν πηγή χρόνιας λοίμωξης που μεταφέρεται στον προστάτη μέσω της ροής του αίματος και της λεμφικής ή ανοδικής οδού.

Επομένως, για την πρόληψη της χρόνιας προστατίτιδας, συνιστάται να αναζητήσετε έγκαιρη ιατρική βοήθεια, να μην κάνετε αυτοθεραπεία, να μην διακόψετε την πορεία των αντιβιοτικών και να ακολουθήσετε όλες τις συστάσεις του γιατρού.

Ασκήσεις Kegel

Ένα σύνολο ασκήσεων για εκπαίδευση και διατήρηση του τόνου των μυών του πυελικού εδάφους Kegel βοηθά στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στη μικρή λεκάνη και συνιστάται ως πρόληψη της χρόνιας προστατίτιδας. Περιλαμβάνει:

  • Αργά συστέλλεται και χαλαρώνει τους μυς.
  • Συστολές: γρήγοροι κύκλοι έντασης και χαλάρωσης.
  • Σπρώχνοντας και τεντώνοντας όπως στα κόπρανα ή πιέζοντας τις τελευταίες σταγόνες ούρων.

Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνονται τακτικά, στο χώρο εργασίας, στο κρεβάτι ή στο ταξίδι, με έως και 150 επαναλήψεις την ημέρα.