Τα κύρια σημεία της προστατίτιδας

πόνος στην πλάτη με προστατίτιδα

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία που αναπτύσσεται στον προστάτη. Θεωρητικά, κάθε άνθρωπος κινδυνεύει να το αναπτύξει, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αλλά οι άνδρες είναι πιο ευαίσθητοι σε ασθένειες, οι οποίες επηρεάζονται από τους ακόλουθους παράγοντες:

 • Καθιστική ζωή;
 • Παρατεταμένη σεξουαλική αποχή ή, αντίθετα, μια υπερβολικά ενεργή σεξουαλική ζωή.
 • Συχνή δυσκοιλιότητα. Λάβετε υπόψη ότι μόνο τακτικές διαταραχές των κοπράνων μπορούν να προκαλέσουν προστατίτιδα και όχι επεισοδιακή δυσκοιλιότητα.
 • Υποθερμία. Για να αρρωστήσετε με προστατίτιδα, δεν είναι απαραίτητο να κολυμπάτε σε παγωμένο νερό για ώρες, αρκεί απλώς να καθίσετε σε μια κρύα πέτρα ή να είστε στο κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα με ακατάλληλα ρούχα.
 • Χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες (για παράδειγμα, χρόνια βρογχίτιδα) ή μη θεραπευμένη εστία μόλυνσης στο σώμα (τερηδόνα, αμυγδαλίτιδα).
 • Χρόνιες και οξείες ουρολογικές ή προηγούμενες αφροδισιακές παθήσεις (ουρηθρίτιδα, γονόρροια).
 • Καθιστική εργασία. Πρώτα απ 'όλα, αυτοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται να κάθονται συνεχώς στη δουλειά, χωρίς την ευκαιρία να σηκωθούν και να ζεσταθούν (οδηγοί, χειριστές υπολογιστών).
 • Οποιαδήποτε κατάσταση που μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Αυτά περιλαμβάνουν ανεπαρκή ή ανεπαρκή διατροφή, σωματική και συναισθηματική υπερφόρτωση, συνεχή έλλειψη ύπνου, χρόνιο στρες).

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι εάν ένας άντρας είναι άνω των 50 ετών. Πράγματι, σε αυτήν την ηλικία, το ορμονικό υπόβαθρο αλλάζει σημαντικά, η ανοσία μειώνεται, εμφανίζονται διάφορες ασθένειες και, εκτός αυτού, λίγοι άνδρες σε αυτήν την ηλικία έχουν ενεργό τρόπο ζωής. Γι 'αυτούς τους λόγους όλοι οι άντρες άνω των 50 ετών πρέπει να επισκέπτονται προληπτικά έναν ουρολόγο κάθε έξι μήνες.

Πώς ξεκινά η ασθένεια;

Κατά κανόνα, το πρώτο σημάδι της ανάπτυξης προστατίτιδας είναι δυσάρεστες ή ακόμη και οδυνηρές αισθήσεις κατά την ούρηση. Μερικές φορές πρέπει να σηκωθείτε αρκετές φορές τη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα. Λίγοι πήγαν στον γιατρό σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης της νόσου, αν και σε αυτό το στάδιο η θεραπεία θα είναι βραχύβια και αποτελεσματική.

Μετά από λίγο, έντονοι πόνοι κοπής, τραβήγματος ή βολής εμφανίζονται στον ηβικό ή στο περίνεο, μερικές φορές ο πόνος εκπέμπεται στο πέος ή στον πρωκτό. Η ούρηση γίνεται συχνή και επώδυνη και τα ούρα γίνονται πολύ πιο θολά. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου.

Επιπλέον, η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί, μερικές φορές οι άνδρες παρατηρούν την απελευθέρωση σταγόνων από ημιδιαφανές λευκό υγρό από την ουρήθρα. Κατά κανόνα, οι περισσότεροι άνδρες πηγαίνουν στο γιατρό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ασθένειας.

Τι συμβαίνει εάν δεν αντιμετωπιστεί η προστατίτιδα;

Εάν, μετά τα παραπάνω συμπτώματα, δεν συμβουλευτείτε γιατρό και ξεκινήσετε τη θεραπεία, η ασθένεια θα προχωρήσει περαιτέρω. Η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί στους 40 βαθμούς, ο πόνος γίνεται πολύ σοβαρός, η ούρηση γίνεται πολύ οδυνηρή, η εκροή ούρων διαταράσσεται (ρέει έξω από την ουρήθρα σε ένα λεπτό ρεύμα ή σταγόνα σταγόνα). Όσο μεγαλύτερη είναι η προστατίτιδα χωρίς θεραπεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα οξείας κατακράτησης ούρων και η ανάπτυξη οξείας νεφρικής ανεπάρκειας. Επίσης, απαιτείται έγκαιρη εξέταση, καθώς συμπτώματα παρόμοια με την προστατίτιδα είναι επίσης παρόντα στην κυστίτιδα και τον καρκίνο του προστάτη.

Διαγνωστικά

Μετά από επικοινωνία με έναν ουρολόγο, πραγματοποιείται μελέτη του προστάτη μέσω του ορθού, καθώς και ανάλυση της έκκρισης του προστάτη. Αυτή η διαδικασία δεν είναι πολύ ευχάριστη και μερικές φορές επώδυνη, ειδικά στα μεταγενέστερα στάδια της νόσου. Μερικές φορές εξαιτίας αυτού οι άντρες δεν θέλουν να πάνε στο γιατρό.

Αλλά στην πραγματικότητα, όσο νωρίτερα θα κάνετε μια εξέταση, τόσο λιγότερο οδυνηρό είναι. Επιπλέον, η ψηλάφηση του ίδιου του προστάτη είναι ήδη μια θεραπεία, καθώς βοηθά στην εξάλειψη της συμφόρησης.

Στο εργαστήριο, η έκκριση του αδένα σπέρνεται σε θρεπτικά μέσα, προσδιορίζεται η ευαισθησία της μικροχλωρίδας στα αντιβιοτικά και πραγματοποιείται ανάλυση ούρων. Ο υπέρηχος πραγματοποιείται επίσης για επιβεβαίωση της διάγνωσης. Τις περισσότερες φορές, η θεραπεία της προστατίτιδας δεν είναι δύσκολη για έναν ουρολόγο, με την έγκαιρη θεραπεία.

Τα πρώτα στάδια της προστατίτιδας αντιμετωπίζονται στο σπίτι. Στον ασθενή συνταγογραφούνται αντιβακτηριακά φάρμακα, λουτρά, κομπρέσες και άλλες θερμικές επεμβάσεις στο περίνεο, καθώς και ανακουφιστικά πόνου και μασάζ προστάτη. Η θεραπεία πραγματοποιείται για περίπου 10 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, δεν πρέπει επίσης να τρώτε πικάντικα τρόφιμα και αλκοόλ.

Σημεία και θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας

Στη χρόνια προστατίτιδα, πόνοι στον πόνο εμφανίζονται στο περίνεο, το οποίο υποχωρεί μετά το περπάτημα ή την ελαφριά άσκηση, υπάρχει αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση. Ένας άντρας συχνά δεν κοιμάται καλά και γίνεται ευερέθιστος.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η χρόνια προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και ακόμη και υπογονιμότητα. Ρεφλεξολογία και μασάζ προστάτη προστίθενται επίσης στην παραπάνω θεραπεία. Συνιστάται στον ασθενή να ακολουθεί έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής, να αποκλείει την πικάντικη τροφή και το αλκοόλ από τη διατροφή.

Εμπιστευτείτε τους γιατρούς

Δεν πρέπει να προσπαθείτε να διαγνώσετε μόνοι σας, χωρίς να επισκεφθείτε τον γιατρό. Εξάλλου, μόνο ένας ουρολόγος θα μπορεί να επιλέξει το βέλτιστο θεραπευτικό σχήμα για εσάς, με βάση τα αποτελέσματα των δοκιμών.

Όταν κάνετε αυτοθεραπεία, παίρνετε αντιβιοτικά «τυφλά». Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μετάβαση της νόσου σε χρόνια μορφή. Εάν η ασθένεια συνεχίσει να εξελίσσεται, ενδέχεται να χρειαστεί νοσηλεία. Σε ένα νοσοκομείο, η πορεία της θεραπείας θα διαρκέσει 1-2 εβδομάδες και ίσως ακόμη περισσότερο.

Προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση επιπλοκών, φροντίστε να εξετάζεστε από έναν ουρολόγο κάθε έξι μήνες.

Προφύλαξη

Η πρόληψη της προστατίτιδας αναφέρεται στις ακόλουθες συστάσεις:

 • Εάν πρόκειται να είστε έξω στο κρύο για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιλέξτε τα σωστά ρούχα.
 • Τρώτε τακτικά και πλήρως.
 • Ζήστε έναν ενεργό τρόπο ζωής, πηγαίνετε για σπορ.
 • Χρησιμοποιήστε καθαρτικά για δυσκοιλιότητα.
 • Έχετε μια κανονική σεξουαλική ζωή, κατά προτίμηση με έναν κανονικό σύντροφο.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανδρών πάσχουν από προστατίτιδα. Αυτό το άρθρο παρέχει βασικές πληροφορίες για την ασθένεια και εξηγεί γιατί είναι απαραίτητο να επισκέπτεστε τακτικά έναν ουρολόγο.